Büyük Selçuklular, Batınilere karşı aldığı tedbirler nelerdir?

Logo

Büyük Selçuklular, Bâtınilere karşı aldığı tedbirler nelerdir?

 

Oğuzların Kınık boyundan olan Büyük Selçuklu Devleti 1040 senesinde kurulmuştur. Büyük Selçuklu Devletinin başkenti Bağdat‘tır. O dönemin en kuvvetli hükümdarlığı Büyük Selçuklu Devletidir. Büyük Selçuklu devletinin dini İslamiyetti. Büyük Selçuklu devleti 1157 yılında da çökmüştür.

 

Hükümdarlara karşı hemen hemen her dönem de asiler ortaya çıkmıştır. Büyük Selçuklu Devleti döneminde de Batıniler ortaya çıkmıştır. Bâtınilerin lideri Hasan Sabbahtır.  Batınilik, Hasan Sabbah tarafından ortaya konmuş bir görüş olmuştur. Büyük Selçuklu Devletini zayıflatıp yıkmak için uğraşmıştır. Hasan Sabbah Büyük Selçuklu Devletine karşı eli silahlı hareketler de yapmaya başlamıştır. Hassan sabbah’ın bir tane kalesi vardır, adı Alamut kalesidir. Ulaşılması çok zor bir kaledir ve çok korunaklıdır. Hasan Sabbah’ın burada haşşaşi isimli adamları vardır. Onları çok iyi bir şekilde yetiştirip,  Büyük Selçuklu hükümdarlarına, şehzadelerine, Büyük Selçuklu Devleti’nin önde gelenlerine suikastler düzenletmiştir.

 

Hasan Sabbah, ölünceye kadar Büyük Selçuklu Devleti ile uğraşıp, yıkmak için sonuna kadar uğraşmıştır. Özellikle Alamut Kalesi’ni ele geçirdikten sonra Büyük Selçuklu Devleti’nin topraklarında yıllarca sürecek çatışmalara, haksız yere kan dökülmesine sebep olmuştur. Bâtınîler, mevcut siyasî ve dinî düzeni yıkıp kendi görüşlerini kabul ettirmek için her yolu denemişlerdir.

 

Büyük Selçuklu Devleti, Hasan Sabbah üzerine pek çok sefer düzenlemiştir. Askeri olarak da müdahalelerde bulunarak, “Haşhaşi” olarak tanımlanan bu grubu ortadan kaldırmak için çok uğraşmıştır. Büyük Selçuklu Devleti Bâtınilere ağır yenilgiler yaşatmıştır ancak, Alamut Kalesi’ni kuşatsa da alamamıştır.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER