Ailenizin tarihini yazmak için hangi yöntemleri kullanır, neler yaparsınız?

Ailenizin tarihini yazmak için hangi yöntemleri kullanır, neler yaparsınız?

 

Genel anlamda tarih yazmak, çok yönlü bir araştırma ve ciddiyet gerektiren, objektifliği bozmamak adına gerçek ve geçerli belgelerden faydalanmayı zorunlu kılan bir faaliyettir. Geçmişi aydınlatmayı ve insanları da bu doğrultuda bilgilendirip bilinçlendirmeyi hedefleyen tarih yazıcılığı, her türlü belge ve bilgiye kolay erişebilme imkânı sağlayamayabileceğinden doğru bilgilerden ödün vermemek adına çok büyük bir sadakat gerektirmektedir. Zira bu durum geçmişteki olayların ve insanların izlerini taşıması dolayısıyla çok kutsal bir görev niteliğindedir.

 

Aile tarihi yazmak ise daha dar bir kapsama sahip olmakla birlikte yine ciddi bir araştırma yapmayı zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla bu alanda derinlemesine bir bilgiye ulaşabilmek için aile ile ilgili bilgi ve belgelere ulaşabilmek adına gerçekçi bir kaynak taraması yapmak icap etmektedir.

 

Daha açık anlamda ailemizin tarihini yazmak için kullanabileceğimiz bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aile büyükleri ile iletişime geçerek onlara konu ile ilgili sorular sormak
  • Akrabalar ile iletişime geçip bilgi edinmek
  • Yeni ve eski aile dostları ile iletişime geçmek
  • Aileye ait olan fotoğraflar, mektuplar, diplomalar, koleksiyonlar ve akla gelebilecek daha başka çeşitli eşyalar aracılığı ile bilgiler toplamak
  • E devlet uygulaması üzerinden soy ağacı uygulamasını inceleyip kayda almak

 

Eğer aile tarihi yazmak istiyorsak yukarıdaki kaynaklardan edineceğimiz bilgiler bizim için oldukça faydalı bir ışık niteliğinde olacaktır. Bunlar arasında en çok işe yarayabilecek yöntem ise aile bireyleri ile sözlü iletişim kurmak olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir