Anız Yakılması Sonucu Atmosferde Artan Karbon Miktarı, Küresel Isınma Ve Biyoçeşitlilik Üzerinde Ne Gibi Olumsuzluklara Neden Olmaktadır?
Coğrafya’nın önemli konuları arasında anız yakılması vardır. Anız yakmak çevreye zarar veren etmenler arasında yer almaktadır. Bu yüzden herkes anız konusunda bilinçli olmalıdır. Hasat sonrasında anız denilen, bitkilerin sap, kök, yaprak ve dal gibi bölümlerinin yakılıp bertaraf edilmesi oldukça yaygın bir yöntem. Çiftçiler arazilerine aynı yılda iki ya da üçüncü ürünü ekmek, hızlı şekilde toprağı işlemek, tohum yatağı hazırlamak, iş gücünden tasarruf etmek ve maliyeti düşürmek için anız yakmakta.
Ancak anız yakılmasının küresel ısınmaya etkisi göz önüne alındığında yakılan bitkiler biyokütleleri ile atmosferde hidrokarbon ve aerosolün önemli kaynaklarını meydana getirmekteler. Anızın yapısında yer alan karbon, oksijen, hidrojen, kükürt ve azot gibi besin elementi, yakılma işleminden sonra karbondioksit, kükürt dioksit, azot gazı ve hidrojen ile havaya karışmakta. Anız yakılmasının küresel ısınmaya etkisi dahilinde bu yangınlardan dolayı gerek komşu arazi gerekse de ormanlarımız zarar görüyor, üstelik pek çok canlı da hayatını kaybetmekte. Bunların yanı sıra anızın yapısında yer alan bakır, çinko, mangan, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor ve diğer mikro elementler de bitkilerin artık kullanamayacakları oksit formlara dönüşmekte.
Anız yakılmasının küresel ısınmaya etkisi toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel özelliklerini bozmakta. Anız yakılması neticesinde toprağın bünyesinde yer alan organik maddeler azalıp, toprağın su tutma kapasitesi de olumsuz olarak etkilenmekte. Anız ile mücadelede yakmaktan ziyade daha farklı yöntemler kullanılarak çevreye vereceği zarar engellenebilir.