Asit ve bazların fayda ve zararları hakkında bilişim teknolojilerini kullanarak araştırma yapınız.
Sulu çözeltilerinde hidrojen bulunan maddelere asit, hidro oksit bulundurana ise baz denmektedir. Bu maddeler başta insanlar olmak üzere pek çok canlıya ve doğaya yararları da zararları da bulunmaktadır. Fakat asit ve baz dengesinin canlı hayatının devamını sağladığı da bir gerçektir. Peki nedir bu asit ve bazların fayda ve zararları? İşte cevabı:
Çevre Açısından Asit ve Bazların, Yarar ve Zararları:
Asit ve bazların bulundukları kaplar incelendiğinde üzerinde güvenlik sembolleri yer aldığını fark ederiz. Bunları sayesinde zararlarını öğrenmek de mümkündür. NaOH bir bazdır kağıt üretiminde kullanılır. NH3 ise asittir ve gübre üretiminde kullanılır. Ancak bu maddeler suya karışır ise suyun pH değerini yükselterek balıkların ölmesine neden olmaktadır. Asitlerin çevreye verdiği en büyük zararlardan biri kuşkusuz asit yağmurlarıdır. Eğer hava kirliliği mevcut değil ise havada bulunan CO2 ve su tanecikleri tepkimeye girerek yağmur oluşturur ama bu genelde çok az asidik özellik gösterir. Bu durum son derece normaldir. Ama havada SO2 gazı var ise yağmur sularının asitliği artar ve asit yağmurları olarak yağmaya başlar.
Sağlık Açısından Asit ve Bazların, Yarar ve Zararları:
Asit ve bazların insan sağlığı açısından hem yararları hem de zararları vardır. Bunların en başında maden suyu gelmektedir. Yapılan araştırmalarda maden suları içerisinde asidik özellik göstermesine neden olan çözünmüş karbondioksit bulunduğu fark edilmiştir. Bu içecekler sindirim sistemimizi rahatlatmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle maden suyu, safra kesesi tembelliğine çok yararlıdır. Bunun sebebi ise vücuda fazladan asit verilmesi ile bu asidi nötr hale getirebilmek için baz üretmesidir. Bu asit ve bazın yararlarından sadece bir örnektir. Bir de zararını inceleyecek olursak, yine sindirim sistemi üstünden düşünelim. Midede çeşitli nedenlerden dolayı fazladan HCl var ise mide çeperi hasarına sebep olur. Bu durum bir süre sonra mide yanmalarına neden olur.