Atomların katman elektron dağılımları ile periyodik sistemdeki yerleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Periyodik cetvel üzerinde bulunan elementler atom numarasına göre sıralanmaktadır. Tablo üzerindeki yatay sıralara periyot, dikey sıralara ise grup adı verilmektedir. Toplamda 7 adet periyot ve 18 adet grup bulunmaktadır. Elementler metal, ametal, yarı metal ve soygazlar olmak üzere 4 gruba ayrılır. Soygazlar 8A grubunda yer alan elementler olup He elementi hariç son katmanında 8 adet elektron bulunmaktadır. A grubu elementleri haricinde 10 adet B grubu elementi bulunmaktadır. Bu grup içerisinde yer alan elementlerin neredeyse tamamı metal özellik taşımaktadır. Demir, çinko, gümüş ve civa B grubunda yer alan elementlere örnek olarak verilebilir.
Bir elementin periyodik tablo üzerindeki yerini bulabilmek için atom numarasından faydalanabiliriz. Elektron dağılımında katman sayısı bize periyot numarasını, son katmanındaki elektron sayısı ise grup numarasını vermektedir. Bu yöntem basit kurallar olarak sayılır ve atom numarası 20’den küçük olan elementler için kolayca uygulanabilir. 2-8-8 olarak bilinen bu dağılımda katman sayısı periyot numarasını son katmandaki elektron sayısı ise grup numarasını vermektedir.
Atom numarası 20’den büyük olan elementlerde ise fazla olan elektron sayısı 3.yörüngeye eklenmektedir. Örnek olarak atom numarası 21 olan Sc elementini verirsek 2-8-9-2 olarak elektron dağılımını gösterebiliriz. Bu şekilde gösterilen elementler B grubunda yer alan geçiş metallerinde daha çok görülmektedir. Bu elementler üzerinden elektron koparılması gerektiğinde en dış katmandan elektron kopmaktadır.
Kısaca elektron dağılımı bir elementin periyodik sistemdeki yerini direk olarak gösterir diyebiliriz.