Baskın ekonomik faaliyet, tarımdan sanayiye geçen bir bölgede sosyal yaşamda ne tür değişimler yaşanır? Belirtiniz.
Tarımsal üretim olan bir bölge içerisinde seri üretim olarak bilinen fabrikalaşma sürecine girilmesi anından itibaren sadece ekonomik ve siyasi farklılıklar görülmemektedir. Aynı zamanda da toplumsal ve sosyal olarak da bu bölgedeki insanların değişim yaşadıkları da
gözlemlenebilmektedir.
Tarımsal faaliyetlerin gerçekleştiği alanlar genel olarak kırsal bölgeler olarak görülmektedir. Çiftçilik ve hayvancılık gibi beşeri faaliyetler de bu bölgede oldukça etkindir. Aynı zamanda da aile planlamasının da yaygın olmadığı bu bölgelerde çok çocuk çok işgücü mantığı da yaygın olarak gerçekleştirilmektedir. Ancak sanayileşmeyle beraber tüm bu gelişmelerde etkili bir değişimin meydana geleceği sonuçlar da ortaya çıkabilecektir. Yaşam kalitesinden günlük alışkanlıklara kadar köklü bir farklılaşma da gözlemlenebilecektir.
Sanayi tipi bir yerleşim alanına dönüşen kırsal bölgelerin büyümesi ve gelişmesi söz konusu olabilmektedir. Sanayi faaliyetlerinin aktif olduğu noktalarda nüfusun artış gösterebileceği ve buna bağlı olarak değişik türlerde beşeri faaliyetler de görülebilecektir. Gitgide kentleşme süreci ortaya çıkacak olup, daha fazla kişinin istekleri de karşılanacaktır. Yeni ulaşım imkanları, eğlence yerleri, dini mekanlar, okullar ve hastaneler de insanlara hizmet etmek adına da önemli bir dönüm noktası olarak ifade edilebilecektir.
Kentleşme ve sanayi sürecinin başlaması durumunda kişilerin gündelik alışkanlıkları da değişiklik gösterebilmektedir. İnsanların yoğun bir çalışma hayatı içerisine girmeleri ve ekonomik bağlılıkları da ortaya konulabilecektir. Bu yüzden evlenme yaşı da üst rakamlarda olacak ve geniş ailelerin kendilerini çekirdek ailelere bırakması durumu da görülebilecektir. Çiftçi pozisyonunda bulunan kişilerin ise kentleşmeyle beraber işçi olmaları durumu görülerek herhangi bir fabrika içerisinde çalışmaları durumu da etkili olabilecektir.