Yusuf Has Hacip’in “Bilgi okyanusun dibindeki inci gibidir. Onu oradan çıkarmadıkça ha inci olmuş ha çakıl taşı fark etmez.” sözü ile ilgili düşüncelerinizi paylaşınız.
Yusuf has Hacip’in mutluluk veren bilgi yani Kutadgu Bilig eserinde yer alan bu sözle anlatmak istediği bilginin kullanılmadığında bir işe yaramadığıdır.
Sözleri ve eserleri anlamak için dönemin şartlarını ve eserlerin hangi amaçlar doğrultusunda ele alınması gerektiğini bilmemiz gerekmektedir demiştir. Bu doğrultudan hareketle sözü daha iyi anlamlandırmak için dönemi ve eserin yazlı amacını ele alalım.
11. yüzyılda kaleme alınan eser Karahan’lı Uygur Türklerinden olan Yusuf has Hacip’in eseridir. Hakaniye lehçesi ile kaleme alınmıştır ve Doğu Karahan’lı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han’a ithaf edilmiş sunulmuştur. Mutluluk veren bilgi anlamına gelen Kutadgu Bilig içeriğinde devlet yönetimi ve halk idaresi inanışlarla alakalı bilgiler bulundurmaktadır.
Bir hükümdara sunulduğu için hükümdara yönelik yazılan bu sözlerden biri olan ‘bilgi okyanusun dibindeki inci gibidir. Onu oradan çıkarmadıkça ha inci olmuş ha çakıl taşı fark etmez. Sözünde Yusuf Has Hacip bir hükümdarın bildiklerinin kullanmayı ve bildiklerini gün yüzüne çıkarması gerektiğini vurgulamıştır.
Devletin ve halkın ayakta kalması ancak kullanılan doğru bilgi ve tecrübeyle gerçekleştirilebilir. Sözü günümüze uyarladığımızda da kendimiz için aynı sonuca çıkarız. Öğrendiklerimizi hayata geçirmedikçe o saklı hazineyi insanlara sunmadıkça onun bir çakıl taşından farkı olmayacaktır.