Bugün kullandığımız periyodik sisteme en yakın periyodik sistemi hangi bilim insanı düzenlemiştir?

Bugün kullandığımız periyodik sisteme en yakın periyodik sistemi hangi bilim insanı düzenlemiştir?


Elementlerin ilk keşfedilmesinden günümüze kadar geçen sürede bir çok bilim adamı elementleri benzer özelliklerine göre sınıflandırmaya çalışmıştır. Yapılan bu çalışmalardan bazıları günümüzde kullanılan periyodik sisteme benzese de hiçbiri aynı özellikleri taşımamaktadır. Gelin şimdi hep beraber geçmişten günümüze periyodik sistemin tarihini inceleyelim.

 

Johann Wolfgang Döberenier : Elementleri ilk sınıflandıran bilim adamı olarak bilinen Döberenier elementleri bazı benzer özelliklerine göre üçerli gruplara ayırmıştır. Bu yaptığı işleme Triatlar Kanunu (üçlüler kanunu) adı verilmiştir. Atom numarası o yıllarda bulunmadığından yaptığı çalışmalarda elementleri sadece atom ağırlığına göre sınıflandırmıştır.

 

De Chancourtois : Günümüzdeki periyot cetvele hiç benzemeyen bu çalışmada elemetlerin benzer özelliklerine göre silindirik bir sistem oluşturmuştur. Yapılan bu çalışmadaki en büyük hata ise elementlerin yanı sıra iyonlara da bu sistem üzerinde yer vermiş olmasıdır.

 

John Newlands : Bu bilim adamının yaşadığı dönemde bazı elementler henüz keşfedilmemişti. Sadece bilinen elementler üzerinde yaptığı çalışmada atom ağırlığına göre sırlama yapmış ve birinci olan element ile sekizinci olan elementin aynı özellikleri taşıdığı sonucuna varmıştır. Bu şekilde bu elementleri gruplamış ve buna oktav kanunu adını vermiştir.

 

Henry Moseley : Günümüzde kullanılan periyodik cetvelin neredeyse aynısını oluşturan bilim adamı yaptığı çalışma ile atom numarasını (proton sayısı) bulmuş ve elementlerin atom kütlesine göre değil atom numalarına göre sıralanması gerektiğini öne sürmüştür. Şu an kullanılan periyodik cetvelde de elementler artan atom numarasına göre sıralandığından en yakın çalışmayı Henry Moseley yapmış diyebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir