Büyüklerimiz niçin bizlere öğüt verirler? Onların verdiği öğütleri dikkate alır mısınız?

Büyüklerimiz niçin bizlere öğüt verirler? Onların verdiği öğütleri dikkate alır mısınız? Niçin? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

 

Aynı hatayı tekrarlamak kişinin kendine olan öz güvenini yitireceği gibi kişiyi olumsuz bir çok yönde etkileyebilir. Kimse yaptığı bir hatayı tekrar etmek istemez. Hata yapmalıyız diyemem ama yapılan tek bir hata bile insanın olgunlaşması açısından zararının yanında fayda da sağlayabilir. Bazen insanlar hata yaptıklarında hayatın sonuna geldiğini düşünüp çok üzülürler. Durumu düzeltilemeyecek kadar kötü olduğunu varsayarlar. Halbuki bizler hayıflanmak yerine yaptığımız hatadan ders almalıyız ki aynı hatayı tekrar etmeyelim.

 

Büyüklerimiz de bizlerden yaşayış olarak daha çok tecrübe sahibi oldukları için zaman zaman öğüt verip nasihat ederler. Onlarda yanlış yaptıkları durumları ve bundan çıkardıkları dersleri bize aktarırlar ki bizlerin de aynı yanlışı yapmamasını ve aynı hataya düşmememizi isterler. İyi niyetlerinin tezahürü olarak algıladığımız bu öğütler tabi ki bizlere faydadan başka bir şey kazandırmaz. Zamanının kıymetli olduğunu düşünüp dinlemeye vakit ayıramayacak derecede kibirli olmak bizleri bu faydalardan mahrum eder. Boş işlerle ilgili olmada ki çabamızı bu öğütleri dinlerken verirsek bizim yararımıza olacaktır.

 

Dikkatle dinlememiz gereken öğütlerden alacağımız dersler hayatımıza yön vermemiz açısından elzemdir. Bu öğütleri şahsım adına dikkate aldığımı belirtmek isterim. Ders çıkarmak için hataya düşmeyi beklemek yerine verilen öğütleri dinlemek daha önemlidir. Çünkü kişi kendi adına yararlı olabilecek her durumu değerlendirmeli ve yanlışa düşmemeye gayret göstermelidir. Buda öğütleri dinleyerek gerçekleşir. Usanmadan sıkılmadan dinlediğimiz her nasihat bizleri olgunlaştıracak olayların karşısında ki tutumlarımızı kolaylaştıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir