Cenaze Namazının Toplumsal Dayanışma Açısından Önemi Nedir?

Sizce cenaze namazının toplumsal dayanışma açısından önemi nedir?

İslam dininde ölen Müslüman kimseler son yolculuğuna uğurlanırken yıkanır, kefenlenir ve cenaze namazı kılınır. Müslümanlar öldükten sonra devam edecek olan ebedi hayata bu şekilde hazırlanmaktadır. Cenaze namazı acı ve hüzün dolu merasimlerdir. Cenaze namazı farzı kifaye ibadetler arasındadır. Yani Müslümanların bir kısmının yerine getirmesi ile diğer Müslümanlar üzerinden kalkan ibadetler arasındadır. Böylece Müslümanlar için son vazife yerine getirilmiş olmaktadır.

 

Cenaze namazı tanıdık tanımadık her Müslüman kimsenin son görevi yerine getirmek için bir araya gelmeye özen gösterdiği törenler arasındadır. Yine Müslüman kimseler cenazeye değer verdiğini yaptıkları bu eylemle göstermektedir. Bu da cenaze namazının Müslümanların birlik ve beraberliği pekiştirmesi açısından önemini ortaya koymaktadır.

 

Müslüman kimseler cenazesi bulunan evin hizmetini görmeyi vazife bilmişlerdir. Cenazeye baş sağlığı için gelen misafirlerin ağırlanması, yeme ve içme ikramları Müslüman din kardeşleri tarafından yerine getirilmektedir. Yani birlik ve beraberliğin devam etmesini sağlamaktadır.

 

Ölen bir kişinin cenaze namazının kılınabilmesi için gerekli olan şartlar:

  • Ölen kişinin Müslüman olması.
  • Ölen kişinin yıkanıp kefene sarılı olması yani temiz olması.
  • Cemaat yani topluluk önünde olması.
  • Ölünün tamamının ya da bedeninin yarıdan fazlasının ya da başı ile beraber yarısının bulunması.
  • Cenazenin omuzda ya da hayvan üstünde değil yerde olması.
  • Cenaze namazı kılacak olan kişinin (özürlü hariç) ayakta olması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir