Çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin yetersiz olması günlük yaşamda ne gibi sorunlara yol açar? Arkadaşlarınızla bu konuda beyin fırtınası yapınız.
Çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri toplum sağlığını esas alarak hareket. Toplum sağlığı kişinin sağlığı için çalışmalar ve araştırmalar yapmakla yükümlüdürler. Uyguladıkları birçok sağlık hizmetleri vardır. Çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri öncelikle kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunar.
Çevreye yönelik koruyucu hizmetler ise çevrede sağlık için tehdit oluşturabilecek biyolojik etkenleri fizyolojik etkenleri ve kimyasal etkenleri ortadan kaldırmakla görevlidir. Bu konuda özel eğitim almış kişiler sorumludur.
Hizmetler:
- Su kaynaklarının sağlanması ve kontrolü
- Katı atıkların kontrolü
- Tahripkâr canlılarla mücadele
- Besin arındırma
- Hava kirliliğinin kontrolü
- Gürültü kirliliğini kontrolü
- Radyolojik zararların kontrolü
- İş sağlığı ve güvenliği
- Besin denetimi
- Konut sağlığı ve kontrolü
Eksikliğinde oluşabilecek gündelik problemler
Çevresel koruyucu sağlık hizmetlerinde oluşan eksikler toplum ve kişi sağlığı için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Toplu ölümlere sebebiyet verebilir ve salgın hastalıkların oluşması için ortam oluşturur. Ülkenin iş gücünde azalma ve sağlıklı besinlerin yetişememesi ve toprakların verimliliği kaybetmesi ile sonuçlanabilir. Kimyasal hastalıkların ortaya çıkması ve iyileşebilmek için uygun ortamın bulunamaması yani tedavi sürecinin ortadan kalkmasına sebep olacak şartlar altında yaşanmaya mecbur kalınabilir. Tüm toplumun sağlığını kaybetme riski oluşur barajlardan ve sulardan hastalık kapma, yetiştirilen meyve sebzelerden hastalık kapma, yenilen hayvanların beslendiği ürünler içtiği suların kirli olması sonucu hayvanların hastalıklı olması ve bir süre sonra yiyecek ve içeceğin kalmama durumu gibi ciddi olaylar ile karşılaşabiliriz.