Çinko hangi tür katı sınıfına girer? Bu tür katılara farklı örnekler veriniz.
Periyodik tablo üzerinde 2B grubunda yer alan çinko, açık gri renge sahip erime noktası düşük olan kırılgan bir metaldir. Katılar özellikleri bakımdan metalik, iyonik, kovalent ve moleküler olmak üzere dört farklı gruba ayrılır. Çinko elementi ise metalik katılar arasında yer almaktadır. Geçiş elementleri olarak adlandırılan B grubunda yer alan çinko günlük hayatta birçok kullanım alanına sahiptir. Eski çağlarda insanlar arasında sahte gümüş olarak bilinen bu element sert yapısından dolayı kırılgandır. 120 derece sıcaklıkta ancak şekillenebilmektedir.
Çinko elementi tüm bileşiklerinde yükseltgen olarak görev yapar sadece +2 değerlik almaktadır. Bu elementin gündelik hayatta kullanım alanlarından bazıları ise şunlardır:
- Tıp alanında da kullanılan çinko, diş dolguları oluşturmak amacıyla cıva ile karıştırılarak malgama adı verilen bir şekil oluşturulur. Bu sayede diş dolgularının daha sağlam bir yapıya sahip olması sağlanır.
- Çinko elementi ciltte su kaybını önlediğinden, kuru ciltler için tavsiye edilen merhemlerin içerisine de katılmaktadır. Fazlası deriye zarar verebileceğinden ince bir tabaka halinde cilde sürülmesi tavsiye edilmektedir.
- Şarj edilebilir pillerde, demir çelik ürünlerinde, çatı yapımı ve inşaat sektörlerinin diğer alanlarında uzun ömürlü bir yapıya sahip olduğundan sıklıkla tercih edilmektedir.
- Oksijen elementiyle çinko oksit adı verilen yapı haline kibrit yapımında, lastik üretiminde ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır.
- Çinkonun bir diğer özelliği ise insan vücudunda bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlamasıdır. Bu özelliğinde dolayı birçok vitamin ve mineral içeren ilaçlarının yapımında da kullanılmaktadır.
Metalik katılar grubuna dahil olan bu maddenin yanı sıra birçok element de metalik özellik göstermektedir. Bunlardan bazıları; demir, alüminyum, gümüş, altın ve platindir. Bu maddeler de çinko elementi ile hemen hemen aynı özelliklere sahiptir.