Deneme türünde bir yazı yazmak isterseniz hangi konuları seçersiniz? Niçin?

Deneme türünde bir yazı yazmak isterseniz hangi konuları seçersiniz? Neden?

 

Deneme türünde bir yazı yazmadan önce deneme türünün özelliklerini bilmek yazı yazarken zorlanmamak için önemlidir.

 

Peki, nedir deneme türü ve nasıl yazılmalıdır?

Denemenin edebiyat anlamı bir konu hakkında ispatlanması zorunlu olmayan kişisel görüş ve düşüncelerin beyan edildiği hislerin de beyan edilebildiği yazıların düz yazı formatında kaleme alınmasıdır.

 

Deneme yazılarında duygu ve düşüncelerinizi dile getirirken bir şey ispat etmek zorunda olmayışınız deneme yazılarının püf noktasıdır.  Düşünce yanlış olabilir ya da okuyucunun tasvip etmediği bir düşünce bicimi olabilir ama burada yazarın özerkliği devreye girer. Yazar öyle düşünmüş ve öyle irdelemiş ise burada neden bunu düşündün demekten ziyade, bende böyle düşünüyorum deme hakkı doğar okuyucuya. Deneme türünün dünya edebiyatındaki temsilcisi Montaigne ‘dir. Türk edebiyatında ise Tanzimat döneminden sonra görülmeye başlanan bu tür serveti fünunda detayları ile tanınmıştır.

 

Ben bir deneme yazarı olsam dönemsel yazıları kaleme alır ve onların üzerinden düşüncelerimi beyan ederdim. Bunun siyasi içerik gibi algılamadan düşünelim. Domatesin bütün yaz neden 5 – 7 TL arasında satıldığını aforizmalarla birlikte anlatan bir deneme yazarı olabilirdim. Bunun insanların daha çok kafa yorduğu bir konu olduğunu düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir