Doğal kaynakların Türkiye’de rezervlerinin az olması ekonomiyi nasıl etkilemektedir?

Logo

Elektrik üretimimizin önemli bir kısmı fosil kaynaklardan (%34’ü doğal gaz ve %31’i kömür) elde edilmektedir. Bu doğal kaynakların Türkiye’de rezervlerinin az olması ekonomiyi nasıl etkilemektedir?

 

Fosil yakıtlar, tükenebilen doğal kaynaklar sınıfında yer alıp üretiminde insanın yer almadığı ancak varlıkları bakımından insanların oldukça fazla ihtiyaç duydukları kaynaklardan bir tanesidir. Özellikle sanayi devrimi sonrasında insanların fabrikalardaki makinelerin çalışması, ısınma ve daha pek çok alanda kullandıkları fosil yakıtlar elektrik üretimi ve aydınlanma açısından da oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Ülkemizde de gerek ısınma gerek ise üretim açısından oldukça fazla kullanılmakta olan fosil yakıtlar kendi topraklarımızda maalesef az rezerve sahip olan kaynaklardır.

 

Ülkemizde doğalgaz ve kömür gibi doğal kaynakların az bulunmasından kaynaklı olarak bu gibi doğal kaynaklar rezerv bakımından zengin olan ülkelerden satın alınarak kullanılmaktadır. Bu sebeple ekonomik anlamda ülke üzerinde bir külfet oluşturmak ile birlikte ülkemizin belirli anlaşmalar ile başka ülkelerden almış olduğu bu doğal kaynakları kullanırken sermaye bakımından büyük bir kısmını bu alanda kullanmakta olup bazı durumlarda ülkenin gelişmişlik seviyesini ilerletme bakımından yavaşlama sağlamaktadır. Öte yandan doğal kaynak bakımından fakir olup sermaye bakımından zengin olan ülkelerde ise sanayi kolları gelişmiş olup sermaye bakımından zengin olmaları ihtiyaç duydukları doğal kaynakları başka ülkelerden temin etmelerine olanak tanımaktadır.  Ülkemiz ise bu doğal kaynakları belirli anlaşmalar sağlayarak elde etmektedir.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER