Engelli olan kişilerin başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilmesi için, işe uyum sağlama, yeni iş bulma ya da öğretme çalışmalarının hangi rehabilitasyon hizmetleri kapsamında olduğunu söyleyiniz.
Birçok engelli vatandaşın kendi ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilecekleri imkanlar vardır. Engelin türüne göre değişen bu işler kimi zaman belli bir eğitim çerçevesinde kimi zaman ise bir iki saatlik kısa bir anlatım ile yapılabilecek işlerdir. Kişinin engeli göz önüne alınarak verilen iş kişinin zorlanmasını ve işini yapamaması için bir gerekçe vermez. Aksi halde engelli kişinin kolaylıkla yapabileceği ve ihtiyaç duyulan işler seçilir.
Engelli vatandaşlar iş bulmak ve iş için önce iş kura başvurmalılar. Daha sonra belirli sosyal ve psikolojik rehabilitasyonlarının iyi olduğunu göstermeliler. İŞKUR’a başvuran engelli vatandaşlarımız için hem devlette hem de özelde birçok iş olanağı sunuluyor. İş kurma imkânı ve hibe alabilen engelli vatandaşlar kendi işlerini kurmak içinde başvuru yapabilirler. Kişinin uyum sağlama yeni iş bulma ve öğrenme rehabilitasyon hizmeti mesleki rehabilitasyon kapsamında ele alınan bir konudur. Kimseye bağımlı olmadan ve kendi ekonomisine isteklerine ulaşabilecek olan engelli vatandaşlar için mesleki eğitim ve aldığı eğitime uygun iş bulma gibi görevleri vardır. Sosyal ve psikolojik olarak uyum sağlama yeteneğini sorgular ve bu konuda kişinin kendini geliştirmesine olanak sağlar. Engelli vatandaşlarımız gerekli eğitim ile başkalarına bağımlı olmadan çalışabilir.