Engelli bir kişiye yaklaşırken onun gereksinimleri ve engeli düşünülerek hareket edilmelidir. Yalnız karşıdaki kişinin engeli düşünülürken diğer insanlara gösterdiğinizden fazla nezaket göstermeniz daha kırıcı olacaktır ve acıma duygusu ile o kişiye yaklaştığınızı düşündürecektir ve bu davranış üzerine engelli kişi daha kırılgan ve umutsuz olacaktır.
Kibar olmak ile acıma hissi arasındaki mesafeyi her zaman korumalısınız. Yoksa yardım etmek isterken onu uçurumdan itekleyebilirsiniz. Engelli bir insanın psikolojik durumu göz önünde tutularak hareket edilmeli sosyal yaşantıya ayak uydurabileceğine inanmalı ve bunu olağan şekilde yapmalı kendini zorlamadan buna mecbur hissetmeden.
Engellilerin yapabileceği birçok meslek var ve bunlardan birinden çalışabileceğini bilmeli hayatı için elinden bir şeyler geldiğini ve kendi uğraşarak bir şeyler elde edebildiğini görmeli. Bu yüzden bir işe başlaması sosyal yaşantısı için en önemli başlangıçlardan olabilir. Engel sonradan oluştuysa şayet kişinin biraz zamana ihtiyacı olabilir engeli olduğunu ve hayatını öyle devam ettirmesi gerektiği gerçeği ile yüzleşmek doğuştan engelli olanlara nazaran daha zorlu bir dönem demektir.
- Kişisel bakımına her zaman önem göstermesine olanak sağlayın her şekilde güzel olduğunu bilirse sosyal ilişkilerinde daha mutlu olacaktır.
- Uğraş alanları olması için olanak sağlayın resim müzik spor gibi uğraş alanları onun stresini atacak ve dinginleştirecek yeni insanlar ile tanışma fırsatı sağlayacaktır.
- Özellikle fiziksel engeli varsa spor onu daha da kuvvetlendirecek ve engeli ona sorun teşkil etmemeye başlayacaktır.