Farklı iklim tipleri insan ve diğer canlıların yaşamını nasıl etkiler?

Farklı iklim tipleri insan ve diğer canlıların yaşamını nasıl etkiler?

Dünya üzerinde birçok iklim türü mevcuttur. Güneyden kuzeye doğru ilerlenmesi halinde daha sert iklim şartları ile karşılaşmak olağan bir durum olarak ifade edilmektedir. Ekvatoral İklim Kuşağı, Orta Kuşak ve Kutup İkim Kuşağı olarak bilinen ikim tiplerinde farklı farklı canlılar yaşamakta ve farklı ikim biçimlerine dayalı olarak sıcaklık ile yağış dağılımını da görebilmek mümkün olabilen bir durum olarak ifade edilmektedir.

 

Ekvatoral iklim bölgesi içerisinde var olan canlıların daha k sıcağa karşı dirençli olabildiği görülebilmektedir. Sıcak havalarla karşı karşıya kalınması durumu yılın 12 ayında da ortaya çıktığından dolayı canlıların ve insanların bu şekilde bir dirence ulaşmaları da söz konusu olabilmektedir.  Aynı zamanda da bitki türlerinin de bol sıcaklık ve bol yağış almasından dolayı devamlı yeşil ve geniş yapraklı ile kalın gövdeli bitkiler olduğu da söylenebilmektedir.

 

Orta İklim Kuşağı ise mevsimsel olarak sıcaklık ve yağış dengesinin değişim gösterdiği alanlar olarak ifade edilmektedir. Hem sıcak hem de soğuk havaların yılın belli periyotları içerisinde yaşandığı bu alanlar çerçevesinde ise canlıların her iki hava koşuluna da hazırlıklı olduğu da görülebilmektedir. Bu bölgede yaşayan bitki türleri ise genel olarak bodur ve iğne yapraklı olarak ifade edilmektedir. Kışın yeşeren ve yazın kuruyan bitki tiplerini bu bölgeler içerisinde görebilmek son derecede olağan bir durum olarak ifade edilmektedir.

 

Kutup İklim Kuşağı ise tamamen soğuk havadan ibaret olan bölgelerde yaşanarak hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. Soğuğa karşı dirençli olan hayvan ve insanların bu bölgede yer alabildikleri görülebilmektedir. Yılın hemen hemen tüm ayları içerisinde buz ve kar yağışları görülebilmektedir. Bitki örtüsü bakımından ya kışın donup yazın yeşeren ufak otsu canlılarla karşılaşmak ya da tamamen buzullarla kaplı olan bölgelere tanıklık etmek mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir