Dünya’nın tamamında aynı iklim özellikleri görülseydi bu durum doğal ve beşeri sistemleri nasıl etkilerdi?
Dünya farklı sıcaklık değerlerine ve yağış ortalamalarına sahip bir halde canlıların yuvası konumunda yer almaktadır. Aynı zamanda da iklim koşulları bakımından çetin ya da kolay yaşanabilecek türde de bölgeleri bulunmaktadır. Eğer ki Dünya’nın tamamında aynı iklim koşulları durumu söz konusu olmuş olsaydı bu denli bitki ve hayvan türlerini görebilme durumu da ortaya çıkmayacaktı.
Dünya’nın tamamının ekvatoral iklim gibi sıcak ve yağış alan bir bölgeye dahil olması halinde canlı türleri fazlasıyla yüksek olarak seyredecektir. Vücutları ya da sistemleri soğuk havayla ilişkili olan canlıları görebilmek mümkün olmayacaktır. Dünya’nın her bölgesi sık sık yağış alabileceğinden dolayı verimli topraklardan devasa ve gelişmiş bitki türlerini de görebilmek son derecede etkin bir biçimde görülebilmekte olacaktır.
Dünya’nın her bölgesinde kutup ikliminin görülmesi halinde ise her bölgenin aşırı soğuk iklim kuşağına dahil olmasına neden olacaktır. Minimum oranda bitki ve hayvan türlerinin Dünya üzerinde olabileceğini söyleyebilmek de mümkündür. Aynı zamanda da insanların yaşaması için ideal ortamlar da kutup ikliminde yer alan bir durum olarak ifade edilmemektedir. Böylelikle de her canının yaşamını tehdit eden bir doğal ortamın meydana gelmesi durumu da gözlemlenebilecektir. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılamaları da imkansıza yakın olarak da adlandırılabilecek biçimde yer alacaktır.