Guatr rahatsızlığının insanların yaşam kalitesi üzerine etkileri neler olabilir?

Tiroit bezi hormonlarının düzensiz salgılanması sonucu guatr rahatsızlığı ortaya çıkar. Guatr rahatsızlığının insanların yaşam kalitesi üzerine etkileri neler olabilir? Sınıf ortamında tartışınız.

Tiroit bezi boyunda sağlı sollu bulunan ve vücudumuz için bazı hormonları salgılayan bir çeşit iç salgı bezidir. Tiroit bezinin sağlıklı çalışması vücudumuz için büyük önem arz eder. Bu bez salgıladığı hormonlar ile diğer organların çalışmasını etkileyerek metabolizmayı düzenler. Vücudumuzda bütün aktiviteler belli bir düzen ile gerçekleşir. Tiroit hormonları bu düzenin oluşmasında etkilidir. Tiroit bezleri vücut metabolizmasını düzenlemede çok büyük göreve sahip olan T3 ve T4 hormonlarını salgılar.

 

Tiroit beziyle ilgili problemler arasında en sık görülenlerden biri Guatr hastalığıdır. Guatr hastalığının birçok sebebi olmakla birlikte hastalığın ortaya çıkmasına tiroit bezinin çok fazla çalışmasına bağlı olarak boyutlarının artması neden olur. Altında yatan sebeplere göre farklı türleri olan Guatrın bilinen en yaygın sebebi iyot eksikliğidir. İyot hormon üretilmesi için gerekli bir mineraldir. Vücuda yeterli iyot alınmadığında yeterli miktarda hormon üretilemez ve tiroit bezi daha çok çalışır. Guatrın hastalar üzerindeki etkileri organın büyümesine ve hormondaki düzensizliğe bağlı olarak ortaya çıkar. Boğaz kısmında genişleyen tiroit bezi nefes darlığına, yutkunma güçlüğüne ve ses kısıklığına sebep olur. Eğer fazla miktarda çalışan tiroit bezi fazla miktarda hormon üretiyorsa metabolizma hızlanır. Buna bağlı olarak da çarpıntı, titreme, bulantı, kusma gibi şikayetler ortaya çıkar. Eğer tiroit fazla çalışmasına rağmen gerekli hormon üretilemiyorsa o zaman da metabolizma yavaşlayacak ve kilo alma, kabızlık, halsizlik, saç dökülmesi, ciltte kuruluk gibi şikayetler ortaya çıkacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir