Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar zoonoz adı verilir. Genel olarak bir etken ya da yakınlık olmadığı sürece bu durum gerçekleşmez ancak hasta bir hayvanın etinin yenmesi de buna sebep olabilmektedir. Bu hastalıklar hayvanlardan insanlara rahatlıkla bulaşır ve deri, kalp, akciğer gibi birçok bölgede yerleşim gösterirler. Burada ciddi sağlık problemlerine neden olurlar.
Hayvanlardan gelecek hastalıklar korunmak için, aşısız ve bakımsız hayvanlardan uzak durmak en sağlıklı olandır. Hayvan ısırığı ya da tırmalaması gibi durumlarda mutlaka sağlık kuruluşa başvurmak gerekmektedir. Kuduz ve tetanos aşıları yapılarak kontrol altına alınmanız sağlanır. Hayvanlarda bulunan bazı hastalıklar, kaslarda yerleşim göstermektedir. Bu durumda, kesilen ve yenen bu hayvandan insana direk olarak bir geçiş söz konusudur. Bunlardan en sık duyduğumuz hastalık şarbondur. Şarbon hastalığı deri de kapanması mümkün olmayacak büyüklükte yaralar açmakta ve kana geçerek tüm vücudu ele geçirmektedir. Bundan dolayı güvenmediğiniz ve bilmediğiniz yerlerde et ürünü tüketmemeniz gerekir.
Sivrisinek ısırması ile karşımıza çıkan sıtma hastalığı oldukça tehlikeli bir durumdur. Sulak ve nemli alanlarda barınan bu mikroptan uzak durmak için de sivrisineklerin uzaklaştırılması ya da koruyucu kullanmak gerekir.
Hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklara karşı önlem alınması halinde bu gibi problemler yaşama şansınız olmaz. Bu yüzden kıyafet, ilaç, aşı gibi koruyucuların uygulanması gerekir. Bu durum hem insan hem de hayvan için olması gereken bir durumdur.