Hijyen nedir? Hijyen amacıyla en sık kullanılan maddelere örnek veriniz.

Logo

Hijyen nedir? Hijyen amacıyla en sık kullanılan maddelere örnek veriniz.

 

Bir ortamda bakteri, virüs veya kir olmamasına hijyen adı verilmektedir. Özellikle gıda alanında hijyen en çok önem verilmesi gereken bir konudur. Yiyecek veya içeceklerde bulunan bakteri, virüs gibi organeller insan sağlığını tehlikeye atarak hasta olmasına sebep olmaktadır. Bir ortamın hijyenik olabilmesi için sürekli olarak bazı kimyasal maddeler ile temizlenmesi gerekir. Bu kimyasal maddeler içeriği dolayısıyla organellerin yok olmasını sağlar. Bu tür maddeler tuz ruhu, çamaşır suyu ve sabunlardır. Şimdi bu kimyasal maddelerin içeriği ve görevleri hakkında detaylı bilgi verelim.

 

Tuz ruhu: Simya döneminde Cabir Bin Hayyan tarafından bulunan tuz ruhu sabit oda sıcaklığı ve basınçta gaz halinde bulunan bir kimyasal maddedir. Hidrojen ve klor elementlerinin bir araya gelmeyi oluşur ve HCl formülüyle gösterilir. Bu madde günümüzde PVC başta olmak üzere birçok alanda kullanılır. Yapısı bakımından oldukça kuvvetli bir asit olduğundan vücut ile teması halinde büyük tahribatlar verebilir. Bu özelliğinden dolayı hijyen alanında oldukça sık kullanılmaktadır.

 

Çamaşır Suyu: Mikropları öldürme özelliğiyle daha çok ön plana çıkan bu kimyasal madde günümüzde her türlü kirin temizlenmesinde kullanılmaktadır. Sararmış renkte olan kıyafetleri bembeyaz ve yeniymiş gibi yapma özelliğine de sahiptir. Mikrop üzerinde oldukça etkisi bulunan çamaşır suyu, firek mikrop zarlarına nüfus ederek mikropları etkisiz hale getirir. Faydalarının yanında oldukça zehirli bir yapıya sahiptir ve asla tuz ruhu ile karıştırılmamalıdır.

 

Sabun: Sodyum hidroksit adı verilen maddenin hayvansal veya bitkisel yapıdaki yağlı bir madde ile etkileşiminden sabun elde edilir. Ayırma yoluyla yağlı maddeleri su içerisinde yok etme özelliğine sahiptir. Eski çağlarda çok fazla çeşide sahip olmayan bu madde günümüzde birçok çeşide sahiptir. Hijyenik sabun adı verilen ürünler içerisinde bulunan kimyasal madde ile virüs ve mikrobu yok etme özelliğine sahip olur.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER