Hz. Muhammed’in (s.a.v.) temizliğe verdiği önemle ilgili üç örnek bularak defterinize not ediniz.
İslam dininin ilk emri Oku ile başlar. Alak Suresi’nin ilk beş ayeti ilk inen ayetlerdir. Uzun süre vahy kesilmiştir. Sonrasında ise Ey örtüsüne bürünen ayetiyle başlayan Müdessir Suresinin ayetleri inmiştir. İkici sırada inen Müdessir Suresinin ayetleri;
- Ey Örtüsüne bürünen
- Kalk ve Uyar
- Sadece Rabbinin büyüklüğünü dile getir
- Elbiseni temiz tut…. şeklinde devam eder.
Elbiseni temiz tut ifadesi İslamiyet’in ve doğal olarak da Hz. Muhammed’in (sav) temizliğe verdiği önemin göstergesidir. Rabbim temizliğe önem vermeseydi uzun süre merakla beklettiği ve sonrasında gönderdiği ayetlerde temizlikten bahsetmezdi. İbadetleri yapabilmek için abdest almamız gerekir. Abdest insanın en çok kirlenen uzuvların temizlenmesiyle gerçekleşir. Farza göre kollar, yüz, baş ve ayakların yıkanması yeterlidir. Farzların dışında abdest alırken yıkadığımız yerler sünnettir. Yani Hz. Muhammed (sav) yaptığı için yapmaktayız. Bunlar temizliğe verdiği önemi göstermiştir.
Bunların dışında Hz. Muhammed’in (sav) hadislerinden örnekler verebiliriz:
- Muhammed (sav), tırnakları kesmek, sünnet olmak, koltuk altındaki kılları almak, bıyıkları kısaltmak ve kasıklardaki kılları tıraş etmenin fıtrattan olduğunu buyurmuştur. Fıtrattan olduğu bildirilen beş şeye bakıldığında hepsinin temizlik ve bedenin temizlenmesi ile ilgili olduğu görülecektir.
- Ayrıca Hz. Muhammed (sav), Allah’ın temiz olduğunu ve temizlenenleri sevdiğini bildirmiştir. İkramının bol olduğunu, ikramı sevdiğini, çok cömert olduğunu ve cömertliği sevdiğini belirtmiştir. İfadelerinin sonunda artık evlerinizin çevresini temiz tutun buyurarak yapmamız gerekeni bize emir buyurmuşlardır.
- Her Müslüman’ın haftada bir banyo yapmasının vücudunun insan üzerindeki hakkı olduğu belirtmiştir.