Sebahattin Ali – İçimizdeki Şeytan kitabı hakkında yorumları ve özeti yazımızda bulabilirsiniz.
Yazarlığında tartışmasız bir şekilde toplumcu kişiliğini gerçekçi bir düzleme oturtarak okuyucuya anlatan Sabahattin Ali, kendi yaşamındaki deneyimlerini aktarırken Cumhuriyet Dönemi edebiyatını etkileyen yazarlardan biri olmuştur. “İçimizdeki Şeytan” adlı romanıyla toplumdaki olayların insanları yaşantıları üstünde kurduğu baskıyı ve çaresiz kişilerin nasıl bir dar boğaza girdiğini gösteriyor. Toplumdaki ileri gelen kişilerin karanlık yüzlerine ve içlerinde bulunan kötülüklere değiniyor.
“İçimizdeki Şeytan” kitabında Ömer ve Nihat adında iki üniversite öğrencisi olan gencin arkadaşlıkları ve Macide’nin aşkını anlattığı hikayeleriyle maddiyattan ve zorluklardan dolayı toplumsal baskılara nasıl yenik düşülebileceğini gözler önüne serer.
Ömer arkadaşı Nihat ile gece alemini ve içmeyi seven iki kafadar olarak Kadıköy sokaklarını ve meyhaneleri arşın ederler. İkisi de edebiyata meraklı kişilerdir. Aynı zamanda Ömer postahane memurluk yapmaktadır. Macide ise mektep yıllarını Balıkesir’de baba ocağında okumuş. Mektep’teki bir musiki muallimi aracılığıyla piyanoyla tanışmış ve merak salmış. Piyanoda yetenekli bir genç kızdır. İlk zamanlar mektepteki muallimle olan ilişkisi mektep müdürü tarafından hoş karşılanmamış hatta aralarında hiçbir şey yokken mektep müdürü muallimi Macide’ye aşık olmakla suçlamıştır. Bu suçlama Macide’nin kulağına gelmesine rağmen pek önemsememiştir. Ancak istemeden de olsa ikisi arasında anlamadıkları duygular ortaya çıkmaya başlamıştır. Macide mektebi bitirince babası istemeyerek de olsa Emine teyzesinin ısrarına dayanamayarak İstanbul’a konservatuar okuması için gönderir. Ömer, Macide’yi bir gün yine Nihat ile birlikte kafaları çekmek üzere bir meyhaneye giderken vapurda görür. Aşık olur. Ömer daha sonradan Macide’nin Emine Teyze’sinde kaldığını öğrenir. Evlerine gider. O sırada Macide’nin babasının ölüm haberi gelmiştir. Macide kendisini odaya kapamıştır. Ömer sabaha kadar Macide’yi beklemiştir. Sabah olunca Ömer Macide’yi alıp okuluna bırakmıştır. Ömer ile Macide kendilerini tanımaya pek zaman vermeden evlenirler. Fakat Ömer’in memurluktan aldığı para evi zor geçindirmektedir.
Ömer evlenmesine rağmen gece hayatını bırakmaz hatta Macide’yle birlikte gitmeye başlar. Gittikleri yerlerde yaşadıklarından dolayı Macide kocasından iğrenmeye başlar. Bu arada hayatlarına Ömer’inde eski arkadaşı olan Bedri Bey yani Macide’nin mektepteki ilk Musiki muallimi katılır. Bedri halen Macide’ye aşıktır. Ömer ile Macide’nin hayatları geçim sıkıntısı yüzünden zorlaşır. Bedri Macide’ye olan aşkından dolayı para yardımı teklif eder. Ömer yapı gereği hiçbir teklifi ve isteği geri çevirmeyen biri olduğundan dolayı kabul eder.
Sabahattin Ali “İçimizdeki Roman” kitabında Ömer ile insanın içindeki şeytanı özdeştirmiştir. Çünkü Ömer bütün her şeyin suçunu içindeki şeytana yükleyen bir karakterdir.
Diğer kitap özetleri için kitaplar kategorimize bakabilirsiniz…