İnsan, kim olduğunu neden merak eder?
Merak duygusu insan mahsus bir duygudur. Bu nedenle insan, çevresini, evreni, galaksileri ve nereden gelip nereye gideceğini merak eder. Çağlar boyunca öne sürülen tüm fikirler ve icat edilen buluşlar hep insanın merak duygusunun bir eseridir. Merak duygusu yerinde ve yeteri kadar kullanıldığında insanın ufkunu genişleterek yeni bilgilere ulaşmasını sağlar. İnsan, en çokta geleceğini merak etmektedir. Çünkü mahiyetinin bilinmediği ve sırını çözülmediği tüm durumlar insan için her zaman merak duygusunu harekete geçirmiştir.
İnsanın ve evrenin yaratılış şekilleri hem filozoflarca hem de din alimlerince incelenmiş ve birçok farklı görüşler ortaya çıkarılmıştır. İnsanoğlu tüm bu görüşleri kendi akıl süzgecinden geçirerek doğruya ulaşabilir.
Bir insana “Sen kimsin?” sorusu sorulduğunda hemen ismini söyleyerek cevap verir. Daha sonra mesleğini ve kendisi hakkında diğer bilgileri aktarır. Burada önemli olan cevapların doğruluğudur. Kişinin ismi ve mesleği onun ne olduğunu göstermez. Sadece o insanı işaret etmenin bir aracı ve toplumda sahip olduğu rolünü gösterir. Çünkü kişinin mesleği değiştiğinde toplumdaki rolü de değişecektir.
“Ben kimim?” sorusunu düşünen bir insan, kendisinin ne olduğunu, dünyaya nasıl geldiğini, öldükten sonra ne olacağını ve dünyadaki misyonunu kendine sormuş demektir. Bu sorulara cevap arayan insan, aslında bedensel, düşüncesel ve duygusal olarak sürekli değişken cevapları bulabilir. Burada “ben kimim” sorusu kişinin benlik kimliğini arama çabasıdır. Çünkü kimlik bir insana ait olan her şeyin bir toplamıdır. Yani onu kendi yapan tüm özellikler ve kimliğidir.