Kalıp yargıya maruz kalmış, farklı kültür ve milletten insanlar bu durumdan nasıl etkilenir?

Kalıp yargıya maruz kalmış, farklı kültür ve milletten insanlar bu durumdan nasıl etkilenir? Yazınız.

 

Kalıp yargı, bir nesne ya da gruba yönelik düşünce boşluklarını dolduran, böylece onlar hakkında karar almayı kolay kılan, önceden oluşturulmuş izlenim ve atıflarla zihnimizde oluşturduğumuz düşüncelerdir.

 

Kalıp yargıların bir grubu diğer gruplardan olumsuz ya da olumlu bir biçimde farklılaştırma, ayırma gibi işlevleri vardır. Bu işlevler sosyal çevreyi bizler için daha basit şekilde tanınır hale getirebilir ancak bunu yaparken önyargıya da zemin hazırlamış olurlar.

 

Bir örnek ile değinecek olursak; Amerika’da sadece renklerinden dolayı 1877 ve 1950 yılları arasında 4.000’den fazla insan linç edilerek öldürülmüştür. Bunun temel nedeni 1865 yılında köleliğin yasaklanmasından sonra 73 yılda siyah Amerikalıların temel hak ve hürriyetlerini aramasıdır.

 

Bu örnek ile de anlayacağımız gibi bir yanlıştan dönülmüş, ancak yıllardır süregelen önyargılar kalıp yargıyı oluşturmuş ve siyah Amerikalılara karşı oluşan bu kötü kalıp yargı yıllar boyunca insanların haklarını aramak için canlarından olmasına neden olmuştur. Kalıp yargılar toplumu öylesine derinden etkilemiştir ki yüzlerce belki de binlerce yıldır topraklarında yerli olarak yaşayan siyah Amerikalılar, sadece ten renklerinden dolayı Amerika’da 100’den fazla yıl boyunca vatandaşlık hakkına dahi sahip olamamış, vatandaşlık ve seçme-seçilme hakkını ancak 1960’larda alabilmişlerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir