Karar alma süreci nasıl olmalıdır? Kararlarınızı alırken nelere dikkat edersiniz? Açıklayınız.

Kararlar hayatımızı etkileyen faktörlerdir.  Aldığımız kararlar geleceğimizi ve bugünümüzü etkisi altına alarak şekillendirir.

Karar alma sürecinde nelere dikkat etmek gerekir ki kararlarımızdan pişmanlık duymayalım?

Önemli ve büyük kararlar, daha önemsiz ve küçük kararlar olarak incelikle adımlarımızı kategorilendirmemiz daimi bir kafa karışıklığı yaşamamızın önüne geçecektir.  Örneğin; kahve alırken sütlü ya da sütsüz olacağına karar vermek basit bir karar kabul edilirken şehir değiştirmek, büyük bir karardır.

Atacağınız her büyük adımda önünüze beyaz bir kâğıt alıp durumun artı ve eskilerini değerlendirmez objektif kararlar almanızı sağlayacaktır.

Örnek: yaşadığım şehri değiştirmek istiyorum

 

Negatif etkenler

Burası çok kalabalık ve ben burada yoruluyorum

Maddi imkânlarım burada yaşamak için yeterli değil

Burada kendimi mutlu ve huzurlu hissetmiyorum

 

Pozitif etkenler

İşim ve evim burada, tüm sosyal çevrem de bu şehirde.

Kurduğum dostluklar bunu bir nebze telafi edebilir

Hoşlanmıyor olsam da alıştığım bir düzen var.

 

İki durumu da ele aldığımızda negatif etkenlerin baskın olduğunu görmekteyiz. Her kararın getirileri ve götürüleri olduğunu da görerek adım atmak konusunda ilk objektif tutumumuz olan değerlendirme de, kalmak ve gitmek arasında bir karar verdiğimizde elde edeceklerimizi ve kaybedeceklerimizi görebilmekteyiz.

Başka bir yöntem de büyük kararlardan önce bir gece sessiz sakin bir uyku geçirip, ertesi sabah uyandığınızda hala kararınız kesin ise onu gerçekleştirmenizdir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir