“Olaylar sonuçlanmadan kesin bir karara varmak doğru olmaz.” sözüne katılıyor musunuz? Neden?

– “Olaylar sonuçlanmadan kesin bir karara varmak doğru olmaz.” [Dale Carnagie (DeylKarnigi)] sözüne katılıyor musunuz? Neden?

 

Olaylar sonuçlanmadan kesin bir karara varmak doğru olmaz düşüncesine katılıyorum çünkü Olayların sonuçlarını görmeden bu böyledir demek henüz ölmemiş bir hastanın cenazesini kaldırmaya çalışmakla eş değerdir.

Başka bir örnek vermek gerekirse doğmamış bebeğe don biçmek deyimi de bu durumu açıklar niteliktedir.

 

Henüz neyle karışılacağımızı bilmediğimiz süregelen olaylarda kesin yargılara varmak bizleri yanıltır.  İşte bu durumlarda yine böyle olur düşüncesi önyargı kavramını ortaya çıkarmıştır.  Daha önce yaşanılan tecrübelerin sentezlerinden meydana gelen önyargılar olumlu gibi görünse de olumsuz birçok sonucu tetiklemektedir.

Her an ve her olay kendi için de kendine has ve özeldir. Bir öncekinden hareketle, sonuca karar verebilmek için fabrikasyon bir yapıya sahip olmamız gerekir ama bizler insanız. Olaylar ve olgular benzerlik gösterse de detayları değerlendirmeden sonuçlara varmak, doğru yolu bulmayı geciktiren faktör olmaktan öteye gitmeyecektir.

 

Örneğin; dünyada sekiz milyar insan olmasından hareketle bütün insanların aynı olduğu kanısına varmak mümkün müdür?

İnsan görünüş itibari ile benzerdir ama her insan da içinde özel ve şahsına münhasırdır. Bu sebeple her olayın gidişatı ve sonucu farklılık gösterme eğilimindedir.  Sonuçlanmayan olaylar üzerinden yargılara varmak doğru değildir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir