Karasal iklimin tarımsal üretime etkisi hakkında bilgi veriniz.

Karasal İklimin Tarımsal Üretime Etkisi

Karasal iklim denizin ılımanlaştırıcı etkisinin olmamasından dolayı oldukça sert şartların insanları etkilediği bölgelerde görülebilmektedir. Karasal iklimde yaz ve kış aylarının yanı sıra  gece ve gündüz arasında bile sıcaklık farklılığının fazla olmasından dolayı pek fazla tarımsal faaliyet gerçekleştirilemeyecektir. Aynı zamanda da kısıtlı tarım ürünlerinin bu bölge içerisinde yetiştirildiği de gözlemlenebilecektir. Kış aylarında karasal iklimin görüldüğü bölgelerin kar altında olduğundan dolayı tarım yapılması söz konusu olmamaktadır. Aynı zamanda da kış ve bahar aylarında minimum görülen yağışların da tarımın kurak alanlarda gerçekleşmeyeceği için olumsuz bir gelişme olarak tabir edilmektedir.

 

Karasal iklimde tarımsal üretime dayalı faaliyetlerin sıcaklıktan dolayı da gerçekleştirilmemesi söz konusudur. Yılın neredeyse yarısında sıfırın altında seyredecek olan sıcaklıkların karasal iklimde yetişecek olan bitkilerin sınırlı olmasını da sağlayacaktır. Genelde soğuğa dayanıklı ve az su isteyen bitkilerin karasal iklim içeren bölgelerde yetişmesi durumu söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda da meyve üretiminin de bu bölgede kısıtlı olduğu da görülebilecek bir durumdur.

 

Karasal iklime en fazla uyum sağlayan bitki tipleri tahıllardır. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf tipindeki bitkiler bu bölge içerisinde yaygın olarak ekimi gerçekleştirilen materyallerdir. Aynı zamanda da ay çiçeği, fasulye, patates, mercimek, nohut, şeker pancarı, elma, armut ve baklagiller gibi bitki tipleri de yer alabilmektedir. Bu bitkilerin herhangi bir su ihtiyacının gerekmemesinden dolayı da çiftçilerin tercih edeceği bitki türleri olarak da adlandırılabilmektedir.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER