Kaşgarlı Mahmud, Karamanoğlu Mehmet Bey ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk diliyle ilgili sözlerinden örnekleri araştırarak defterinize yazınız.

Kaşgarlı Mahmud Divan-ı Lugatit Türk eserinin yazarı ve Türk dili üzerine tarihte bilinen ilk çalışmaların sahibidir. Türk diline ve lehçelerine önem vermesi ve bu yolda hizmet etmesi binlerce yıl adının anılmasına sebep olmuştur. Büyük bir Türk di bilimcisi ve araştırmacısıdır. Yazılış amacı Araplara Türkçe öğretmek olarak anılsa da Türk toplumuna büyük katkısı olmuştur. Günümüz Türk dil araştırmacıları bile bu eserden hala faydalanmaya devam etmektedir. Türk dili ile ilgili Kaşgarlı Mahmud’un en büyük sözü “İşaret olsa yol şaşırılmaz, bilgi olsa söz saptırılmaz” olmuştur. Burada işaret olarak Türk diline vurgu yaptığı yorumlanmıştır.

 

Karamanoğlu Mehmet Bey de Türk tarihinde Türkçe’yi konuşma ve resmi devlet dili yapmasıyla tanınmıştır. Yayınladığı ferman ile “Bugünden gayrı hiç kimse sarayda, divanda, mecliste ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya” buyurmuştur. Bu şekilde Türk dilini resmi ve konuşma dili yapmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ise Cumhuriyet ile birlikte Türkçe Dil üzerine de devrimler yapmıştır. “Ne mutlu Türk’üm diyene”, “Türk demek Türkçe demektir.” gibi Türk dili üzerine sözler söylemiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir