Kimya biliminin ilgi (uğraş) alanları nelerdir?
Çevre sorunlarına çözüm üretmek,hayatımızı kolaylaştırmak için yeni buluşlar ortaya koymak; artan nüfus nedeniyle tüketim hızına yetişebilmek için tarımsal ürünler yetiştirmek gibi bir çok görev kimya biliminin alanı içerisine girmektedir. Kimyanın farklı alanlarda görev yapan bir çok dalı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır :
Analitik Kimya : Bir maddenin kimyasal bileşenlerini ve bu bileşenlerin gözlemlenebilen aynı zamanda da ölçülebilen özelliklerini inceleyen bilim dalıdır.
Biyokimya : Canlı organizmaları üzerinde bulunan kimyasallar ve bu bu maddelerin birbirleriyle oluşturduğu reaksiyonları inceleyen kimyanın alt dalıdır.
Organik Kimya : Karbon kimyası olarak da adlandırılan bu alan; H,O,N,P ve S elementlerinin Karbon ile yapmış olduğu bileşikleri inceleyen bilim dalıdır.
İnorganik Kimya : Adından da anlaşılacağı üzere organik kimyanın aksine içerisinde karbon ve hidrojen bağı içermeyen tepkime ve bileşiklerin özelliklerini inceleyen kimya dalıdır.
Polimer Kimyası : Birden çok sayıda monomerin bir araya gelmesiyle oluşan bileşiklere “polimer” adı verilmektedir. Bu bileşikleri inceleyen bilim dalına ise “polimer kimyası” adı verilmektedir.
Petrokimya : Ham petrolün işlenmesiyle benzin,mazot,asfalt,gazyağı gibi maddeler elde edilmektedir. Bu maddelerin tümünü inceleyen kimyanın alt dalına ise petrokimya adı verilmektedir.
Endüstriyel Kimya : Kimyasal ürünler giyim sektöründen boya sektörüne kadar bir çok endüstri alanında kullanılmaktadır. Bu alanlarda kullanılan kimyasalların genelini inceleyen bilim dalına ise endüstriyel kimya adı verilmektedir.