Konar-göçerliği yarı yerleşik yarı göçer olarak tanımlayabiliriz.Tarihte Osmanlı öncesi Türk kabileleri bunun en büyük örneğidir.Çoğunluklu hayvancılıkla uğraşan ve mevsimsel olarak yer değiştiren bu kabilelerin, yerleşik olmadıklarından dolayı bir devlet düzeni ve teşkilatlanması yoktur.Bunun da beraberinde getirdiği birtakım sorunlar vardır.
Konar-göçer yaşam tarzının devlet teşkilatlanmasında yol açtığı sorunlar nelerdir?
Merkezi Bir Teşkilatlanma Olmaz
Sürekli göç eden veya hayvancılığa bağlı olarak mevsimsel olarak yer değiştiren bir toplumun merkezi bir sisteminin olması elbette düşünülemez.Bu durumdada devlet kalıcı bir yapıya sahip olamaz.
Devlette Kurumsallık Olmaz
Sürekli haraket halinde olan bir toplum için kurumsal bir devlet yapısı söz konusu değildir.Yalnızca lider odaklı bir sistem olabilir.Türk obaları buna örnek teşkil eder.Kurumsal olmayan bir devlet yapısında kanunlar da olamaz.Halkın yönetilişi törelere göre olur.
Devlet İlişkilerindeki Sıkıntılar
Konar-göçer yaşam tarzı diğer devletlerle olan ikili ilişkileride zora sokmuştur.Merkezi bir devlet teşkilatlanmasının ve çeşitli kurumların olmaması , başka bir devlet elçisinin geldiğinde muhattab olacağı kişiyi zor bulması bunun en açık örneğidir.