Kütüphanelerde kitapların çeşitli ölçütlere göre gruplandırılması, bize ne gibi kolaylıklar sağlayabilir? Düşüncelerinizi belirtiniz.
Kütüphanelerde kitapların belli ölçülere göre gruplandırılması ulaşım açısından kolaylıklar sağlayabilir. Örneğin kütüphaneye gittiğimizde konularına ve türlerine göre kitaplar ayrılmamış olsa ihtiyacımız olan kitabı bulmamız saatler hatta günler alabilir. Ama kütüphanede her kitap kendi türüne ve konusuna göre ayrıldığı için kolaylıkla ihtiyacımız olan bilgiye ulaşma şansına sahip olabiliyoruz.
Kütüphanede kitapların gruplandırılması:
- Zamandan tasarruf etmemizi sağlar
- Bilgiye Kolay ulaşmamızı sağlar.
- Kafa karışıklığının önüne geçer.
- Kitapların uzun yıllar deforme olmadan kullanılmasını sağlar.
Eğer kütüphaneler karmakarışık yerler olsaydı kimse kütüphaneye gitmek istemezdi. Bununla birlikte bilgiye ulaşmamış cahil bir topluluk olarak kalırdık. Kütüphanelerde kullanılan birçok sınıflama sistemi bulunmaktadır. Bunlardan biri açık raf sistemidir. Ve Dewey onu sınıflama sistemi sayesinde konularına göre yan yana yer alan kitaplar tek tek kodlanmış olarak hizmete sunulur. Bir başka kolaylıkta çevrimiçi arama yöntemleri ile aradığımız kitabın kütüphane içerisinde var olmadığını kitaplar arasında kaybolmadan bulabilme şansına sahip olmamızdır. Sınıflandırmadaki amaç birbiriyle bağlantılı konulara sahip olan kitapları bir düzen içerisinde sıralayarak kullanımı kolaylaştırmak aynı zamanda kullanım sonrası tekrar yerine kolaylıkla olmasını sağlamaktır.
Dewey onlu sisteme göre kodlar ise şu şekildedir:
- 000 genel konular
- 100 felsefe ve psikoloji
- 200 din
- 300 toplum bilimleri
- 400 dil ve dilbilim
- 500 doğa bilimleri ve matematik
- 600 teknoloji
- 700 güzel sanatlar
- 800 edebiyat ve retorik
- 900 coğrafya ve tarih
Şeklinde sınıflandırılmıştır.