Mimar Sinan’ın eserleri ve bu eserlerin şehirlere dağılımı ile ilgili araştırma yapınız.
Mimar Sinan hem döneminde hem de vefatından sonra çok büyük bir mimar olarak tanındı ve anıldı bu sebeple her zamana hanedanın yanında ve yakınında eserler icra etti. Çoğu zaman da padişahın istedi yerlerde eserlerini icra etti.
Toplamda mimar Sinan’ın 365 eseri bulunmaktadır.
Bunlar: 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 (hastane), 6 suyolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olarak kayıtlara geçmiştir.
Genel olarak İstanbul, Edirne ve hanedanın uygun gördüğü ya da istediği yerlerde eserlerini veren büyük mimar Osmanlının bilinen en büyük mimarlarından olma ününü yüzyıllar boyunca korumuştur. Hala da korumaya devam etmektedir.
Osmanlı devleti yeni fethettiği topraklara da kalıcı olarak yerleşme politikasıyla ibadethaneler ve imarethaneler medreseler inşa ettirirdi. Bazı eserlerin Osmanlı toprakları arasında olan ancak yeni fetha edilmiş toprakların içinde olmasını sebebi ise bu anlayıştır. Osmanlı ve Türk hükümdarlığı o topraklardan çekilse bile Osmanlı’nın izleri bu yapılar sayesinde yüzyıllar boyunca o topraklardan silinmemiş, silinememiştir.
Mimar Sinan’ın en fazla cami eseri vermesi ise İslamiyet’in yayılması görevini üstlenen Osmanlı devletinin attığı adımlardan biridir.
Camileri takip eden mescitler ve medrese yani eğitim kurumları vardır. Buradan da Osmanlı devletinin en çok önem verdiği hususları görebiliriz.