Moğol İstilasının Anadolunun demografik değişimine etkileri nelerdir?

Moğol İstilaları tarihteki en vahşi katliamların yapıldığı istilalardan bir tanesidir. 12. ve 13. yüzyılda baş gösteren bu istilalar bir çok milleti göçe zorlamıştır. Selçuklu Devletininde bu istilalarda yetersiz kalması sebebiyle Anadoluya büyük bir göç başlamıştır. Bu durum Anadolunun demografik yapısında büyük değişime yol açmıştır.

Moğol İstilası’nın Anadolu’nun demografik değişimine etkileri nelerdir?

Anadolu Büyük Oranda Türkleşmiştir

Moğol istilalarından dolayı göç etmek zorunda kalan Türkler güvenli liman olarak Anadoluyu görmüşlerdir.  Moğollara karşı etkisiz kalan Selçuklu idareciler ya da Moğol yanlısı Selçuklu yöneticiler sebebiyle Moğol saldırılarına ve yağmacılara Türkmenler isyan etmişlerdir. Bunun sonucunda binlerce Türkmen katledilmiştir. Daha sonra devlet tarafından Türkmen boyları Anadolunun farklı yerlerine yerleştirilmiştir.

Uç Beyliklerinin Kurulması

Moğol istilalarından kaçmak için en güvenilir yer Batı Anadolu olmuştur. Bu durum buradaki beyliklerin artmasına sebep olmuştur. Batı Anadoludaki bu beyliklerine genel olarak uç beyliği denir. Bu beylikler göç eden Türkmenleri himayesine alarak hem beyliklerini büyütmüşler hem de orada Türk yaşam tarzıyla yeni bir yaşam kurmuşlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir