Mustafa Kemal Atatürk’ün yukarıda adı geçen çiftlikleri açmasının sebeplerini tartışınız. (Ankara’da Gazi Orman Çiftliği, Silifke’de Tekir, Yalova’da Baltacı, Tarsus’ta Piloğlu, Dörtyol’da Karabasmak gibi çiftlikler)
Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş savaşından sonra bağımsızlığını kazanan ülkemizde yaptığı birçok reform ve atılımların yanında kurduğu çiftliklerle de halkın menfaatini düşünmüş bir devlet adamıdır. Her alanda ki gelişmelere önem veren Atatürk başta Ankara’da olmak üzere ülkenin farklı yerlerinde de çiftliklerin açılmasına öncülük etmiştir.
Çiftlikler tarım ve hayvancılığın bir arada yapılmasını ve geliştirilmesini sağlar. Tarım sayesinde yeni ve verimli üretim yapılarak, sağlıklı gıda elde edilir. Hayvancılık yapılarak taze süt, peynir, yoğurt, yumurta, hayvan etleri ve dericilik için direkt ürün elde edilmesi sağlanıyordu. Çiftlikler günümüzde dahi halen aktif olarak kullanılıyor.
Atatürk döneminde açılan bu çiftlikler de döneminde halkın taze ve sağlıklı ürünlerden faydalanması için açılmıştır. Örneğin, Ankara’da Gazi Orman Çiftliği yoğurt, dondurma ve süt ürünleri ile meşhurdur. Yıllardan bu yana Ankara’da insanlar çiftlik ürünlerini kullanmıştır. Önemli olan Atatürk’ün halka uygun fiyatlı ve temiz ürün sunulması için bu çiftlileri açmış olmasıdır.
Farklı bölgelerde ve yörelerde açılan bu çiftlikler sayesinde süt, süt ürünleri, kümes ürünleri, et ürünleri halka düzenli şekilde ulaştırılmıştır. Özellikle tarım ve hayvancılık açısından verimli ve elverişli bölgelerde bu çiftliklerin kurulması, halkında iş bulabilmesi ve imkânların değerlendirilmesi açısından önemlidir.