“Namaz dinin direğidir. (Beyhakî, Şuabü’l-iman, C 3, s.39.)” hadisi ile sizce anlatılmak istenen nedir?
Bir insan iman dairesine girdikten sonra ilk muhattap olduğu sorumluluk namazdır. Namaz dinin direğidir denilmesinin sebebi de namaz ibadetinin önemine işaret etmek içindir. Dinimiz bir yapı olsaydı şayet namaz onun direği olurdu yani onun omurgası olur ayakta kalmasını sağlar temelin ana parçası olurdu benzetmesi yapılmış.
Bunu bir ayeti baz alarak anlamaya çalışalım. “Secde et ve yaklaş!” (el-Alâk, 19) Namaz ibadetinin bir rüknü olan secde kulun Allah’a karşı en yakın olduğu yerdir çünkü o anda enaniyet sıfırlanır Allah’a teslimiyetin zirvesidir. İslam’ın özünü insanın hayatında ne değiştirmek istediğini neyi amaçladığını namaz üzerinden kestirmek mümkündür. Namazda yapılan her rükünun okunan zikirler ve ayetler her hareket İslam’ın özüne işaret eder.
Müslüman her zaman izzetli, başı dik olacak tıpkı kıyamda olduğu gibi Müslüman Allah’ın huzurunda boynu bükük acizliğinin idrakinde olacak tıpkı secde de olduğu gibi. Bir mü’min namazla birlikte Müslüman saatine göre yaşar bu ne demek olur? Şöyle ki bir insan namaz kıldığı zaman gününü Allah’ın istediği şekilde beşe böler. Her zaman dilimi de Allah’ın onu huzura çağrısıyla bölünür. Namazda kul bizzat aczinin idrakini itiraf için yaratıcıya ta’zim için huzura çıkar. Tabiri caizse Müslüman bilincini her namazda yeniden fark eder. Dünyanın süsüne, eğlencesine, telaşına molalar vererek nereden geldiğini ve nereye gideceğini her daim hatırda tutar. Şayet namazı da onu “müslüman” kılıyorsa.