“Ne kadar bilirsen bil söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır.” Mevlâna Celâleddîn-i Rumi
Mevlâna Celâleddîn-i Rumi’nin yukarıdaki sözü iletişim kurarken dikkat etmemiz gereken kurallardan hangilerine dair mesaj vermektedir? Yaşantınızdan bu kurallara uygun davranışlarınıza yönelik örnekler veriniz.
Mevlâna Celâleddîn-i Rumi’nin Sözü
Mevlâna Celâleddîn-i Rumi’nin “Ne kadar bilirsen bil söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır.” Sözüyle; karşındaki insana ne anlatırsan anlat, karşındaki insan seni nasıl dinliyorsa, o şekilde anlar demek istiyor. Her insanın anlayabileceği bir dil olduğu kadar, her insan farklı duygulara farklı tepkiler vermektedir. Herhangi bir kişiye, hassas olduğunuz bir konuda paylaşımda bulunduğunuzda, sizin hassas olduğunuz konuda, karşınızdaki kişi tepki vermeyebilir. Her insanın duygu ve düşüncelerinin farklı olduğu kadar, karşısındaki insanı anlaması da farklıdır. Mevlâna Celâleddîn-i Rumi, bu sözüyle, insanlarla iletişim kurarken, anlaşılır ve açık bir dil kullanmanın önemini vurgulamıştır. Kişinin anlayabileceği seviyede iletişim kurmak önemlidir.
Sözlü İletişimde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Sözlü iletişim kurarken kişiler, karşı tarafı anlayabilmek için öncelikle iyi bir dinleyici olmak gerekir. Karşı tarafın ne söylediğini, duygularını ve ifade biçimini net bir şekilde dinledikten sonra, iletişimde sorun kalmadan, olumlu diyaloglar gerçekleşebilir. En yakın arkadaşınızı üzen bir durum olduğunda, kendinizi onun yerine koyarak ve dinlemesini bilerek, destek olabilir ve onu anladığınızı gösterebilirsiniz. Olumlu iletişimde dinlemek, karşındaki insanı anlamanın en etkili yollarından biridir.