Günümüzde birçok kişi para biriktirememekten dolayı yakınmaktadır. Üstelik çok para kazanan bireyler de zaman zaman bu durumdan şikâyetçi olarak dile getirmektedir. Bu sorunun temelinde ise tüm dünyadaki insanların tüketime yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi yatmaktadır.
Aylık net geliriniz ne kadar olursa olsun disiplinli bir şekilde para biriktirmeniz mümkündür. Az maaş alan kişiler maaşları doğrultusunda az birikim yaparken, çok maaş alan kişiler de maaşları nedeniyle daha çok birikim yapabilirler. Ancak para biriktirmenin önüne geçen birçok neden bulunmakta, sürekli ortaya çıkan masraflar birikim yapmanızın önüne geçebilmektedir.
Teknoloji, sosyal statü, yediğiniz yemekler ve daha birçok kriter para biriktirmenizin önünde engel olabilir. Gelir düzeyiniz bunda etkili olsa da, esas olarak birikim yapabilmenizi engelleyen harcamalarınız ve giderlerinizdir. Harcamalarınızı kısmadığınız veya bazı lüks tüketim kalemlerini tamamen ortadan kaldırmadığınız müddetçe birikim yapmakta zorlanırsınız. Bu nedenle para biriktirmeniz, giderlerinizi azaltmanız ve tamamen yok etmenizle doğrudan alakalıdır.
Neden Para Biriktiremiyoruz?
Para biriktirememe nedenleri arasında en fazla lüks ve gereksiz harcama dikkat çekmektedir. Bilindiği üzere akıllı telefonlar sürekli gelişmekte ve yeni modeller çıkmaktadır. Sürekli yeni modelleri edinme çabası, kıyafete ve sosyal yaşantıya harcanan para birikim yapabilme ihtimalinizi oldukça düşürmektedir.
Gelir ve giderin önemsenmemesi de para biriktirememe nedenleri arasında başı çekmektedir. Geliriniz doğrultusunda harcama yapmazsanız kendinizi finansal açıdan zor duruma sokabilirsiniz. Kredi ve kredi kartı gibi ürünler kullanmanız sizi geçici olarak rahatlatsa da faiz ödemenize ve uzun vadede zarara girmenize neden olur. Bu nedenle lüks tüketimden ve gereksiz harcamalardan uzak durmalısınız. Geliriniz doğrultusunda para harcamalısınız. Böylece ekstra kaynak (kredi, kredi kartı, borç vs) bulmak zorunda da kalmazsınız.
Neden para biriktiremiyoruz sorusunun cevapları arasında gelir üzerinden birikim yapamama en üst sıralarda yer almaktadır. Herkes maaş aldığında ilk etapta harcamalarını gerçekleştirmekte, daha sonra ise ay sonunda kalan para olursa bu parayla birikim yapmayı düşünmektedir. Hâlbuki en etkili para biriktirme tekniklerinden birisi maaş alındığında belli bir miktarının birikim için ayrılmasıdır. Birikim için ayrılan miktardan sonra geriye kalan para ile harcamaların gerçekleştirilmesi ve ihtiyaçların karşılanması, para biriktirme adına daha etkili bir yoldur.
Gereksiz harcamalar neden para biriktiremiyoruz şeklinde sorulan sorulara zemin hazırlamaktadır. Telefon faturanız, taksi, kıyafet harcamaları ve yemek gibi birçok şey gereksiz ekstra harcama yapmanıza neden olabilir. Gereksiz harcamaları listeleyip bunlardan tamamen vazgeçmeniz veya minimum seviyeye indirmeniz size birikim yapma yolunda katkı sağlayacaktır.
Para Biriktirmenize Yardımcı Olacak Araçlar
Tasarruf etmeye çalışmamak da bir nevi gereksiz harcama yapmak gibidir. Bu nedenle sürekli nasıl tasarruf edebileceğinizi düşünmeniz para biriktirme yolunda etkili bir adım atmanız demektir.
Altın, döviz, yatırım fonu, hisse senedi, kumbara ve daha birçok yatırım aracıyla para biriktirebilmeniz mümkündür. Kendinize uygun bir yatırım aracı belirleyerek her ay net gelirinizden para ayırabilirsiniz. Ay sonunda harcamalarınızdan kalan parayı yatırmak yerine maaşınız yatar yatmaz birikim yapacağınız tutarı ayırmalısınız.
Para biriktirememe nedenleri arasında sürekli birilerine borç vermek ve borç almak da yer almaktadır. Sürekli birilerine borç verdiğinizde vermiş olduğunuz parayı geri almanız uzun sürebilir. Ayrıca gelir – gider düzeni de bozulmuş olur. Borç almanız (banka) geri ödeme yaparken faiz ödemenize neden olur. Almış olduğunuz borçtan daha fazla para ödemeniz para biriktirmenizin önünde engel olacaktır. Bu nedenle mümkün olduğunca birikim yapmak adına borç verme ve borç alma eylemlerinden kaçınmalısınız.
Maaşınız dışında ek gelir elde ederek direkt olarak bu parayı biriktirmeniz de size katkı sağlayacaktır. Giderlerinizi azalttığınızda yapacağınız birikim size yeterli gelmiyorsa gelirinizi arttırma yollarını denemelisiniz.
Yetenekleriniz doğrultusunda ek işler yapmanız maaşınız dışında gelir elde etmenize neden olacaktır. Ek işlerden kazandığınız parayı direkt olarak yatırım yapmak ve biriktirmek için ayırabilirsiniz. Bu daha hızlı bir şekilde para biriktirmenize zemin hazırlayacaktır.