Osmanlı Devletinin İskan Politikası Doğrultusunda Neler Yaptığını Yazınız

Osmanlı devleti ilk kurulduğu tarihten yıkılmasına kadar iskan politikasını benimsemiştir. İskan politikası sadece Osmanlıların değil ilk kurulan Türk devletlerinin de yaptığı bir politikadır. İskan politikası fethedilen topraklara kendi halkının yerleştirilmesi diler. Böylelikle fethedilen yerlerde yaşamaya başlayan Osmanlı halkı sayesinde daha hızlı Türkleşiyor ve İslamiyet’in yayılması sağlanıyordu.

Dışarıdan bakıldığında iskan ile göç edilen insanların yer değişikliğinden memnun kaldığına dair düşünceler bulunsa da iskan politikası devlet tarafından destekleniyor ve göç ettirilen halka devlet sahip çıkarak bakıyordu. Yani Osmanlı devleti fethettiği bölgelere yerleştirdi halkının ihtiyaçlarını karşılıyordu. Ayrıca iskan ile yeni yerlere yerleştirilen halktan bir süre vergi alınmıyordu.

İskan politikası Osmanlı Devleti’nin ele geçirdiği topraklarda kalıcı olmasını sağlamıştır. Çünkü Osmanlı devleti oldukça geniş bir coğrafyaya yayılan büyük bir imparatorluk olmuştur. Bu nedenle çok farklı insanlar ve çok farklı medeniyetleri bünyesine alan Osmanlı devleti bu politika sayesinde aldığı yerlerdeki kişileri Türkleştirmeyi ve İslamiyet’i yaymayı da başarmıştır.

Osmanlı Devleti’nin de cihat yapma düşüncesi de bulunduğu için iskan politikası bu alanda da Osmanlı devletine yardımcı olmuştur. Fethedilen bölgelere yerleştirilen halk Türk ve Müslüman olmasından ötürü o bölgedeki insanlar Türklerin ve Müslümanları daha yakından tanıma fırsatı bulup, İslamiyet’i benimsemiş insanları yakından görebiliyorlardı. Bu sayede Müslümanlığa geçmiş insan sayısı oldukça artmıştır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir