Rasathanenin kullanım amacı ve teleskobun çalışma prensipleri

Logo

Rasathanenin kullanım amacı ve teleskobun çalışma prensipleri hakkında öğrendiklerinizi kullanarak yeni bir rasathanenin kurulacağı alanın özelliklerini yazınız.

 

Rasathane diğer bir deyişle gözlemevi, uzay boşluğunda oluşan her türlü değişikliğin gözlemlenmesini, verilerin toplanmasını ve incelenmesi adına yapılan gözlem merkezi olup teleskopun icadından çok önce kurulmuştur. Günümüzde kurulan rasathaneler içinde bir yada birden çok teleskop, çalışma odaları ve atölyeler bulunur. Ayrıca dünya yörüngesi içinde dönen uydularda da insansız olan rasathaneler de vardır. Gözlemevlerioptik ve radyo gözlemevi olarak ikiye ayrılır. Optik gözlemevinde teleskop varken, radyo gözlemevinde uzayda oluşan radyo sinyallerini toplayan büyük çanaklar mevcuttur.

 

Optik gözlemevi kent ışıklarından uzak, yüksek ve az bulutlu yerlerde konumlanır. Bunun sebebi ise kent ışıklarının parlaklığının gökcisimlerinin parlaklığını sönük bırakmasıdır. Ayrıca araçlardan çıkan egsoz gazları ve tozlardan oluşan hava kirliliği de görüş mesafesini engeller. Teleskopların zayıf ve soluk görüntüleri algılayabilmesi için havanın bulutsuz ve açık olması gerekir. Dolayısıyla optik gözlemevlerinin kurulması için en doğru yer sıcak kesimlerdeki dağların tepeleridir. Dünyadaki en önemli gözlemevleri Güney Afrika’da And Dağlarında, Hawaii’de ve Kanarya Adalarında konumlanmaktadır. Bizim ülkemizde ise en tanıdık ve gelişmiş olan gözlemevi Antalya Toros dağlarında bulunmaktadır.

 

Teleskop; gökyüzündeki farklı yerlerin görülebilmesi için, 360 derece dönebilen, tepesinde açılır bir kapağın bulunduğu büyük bir kubbe altına yerleştirilir. Ayrıca günümüzde bilgisayarlı teleskoplar da oldukça gelişmiştir. Bu sayede astronomlar soğuk yerler yerine, rahatlıkla sıcak gözlem odalarında çalışabilmektedir.

 

Radyo gözlemevlerinin, optik gözlemevlerinden farklı olarak bir yapı içerisinde kurulmaması gerekir. Radyo dalgalarının uzaydan bulutlarla gelmesi dolayısıyla gözlemevlerinin kurulacağı bölge çokta önemli değildir. Teleskoplar gün ışığında olduğu gibi geceleri de kullanılabilmektedir. Radyo teleskoplar dolayısıyla yıldızlar, galaksiler ve karadelik gibi objelerden gelen sinyaller ölçülebileceği için evren daha kolay anlaşılmaktadır.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER