Sanat eserleri, ait olduğu kültürü yansıtmalı mıdır? Tartışınız.

Sanat eserleri, ait olduğu kültürü yansıtmalı mıdır? Tartışınız.

 

Hiç bir sanat eseri ait olduğu ve doğduğu toplumdan kültürden ayrı değerlendirilemez. Peki neden? Size memleketiniz sorulduğunda İstanbul’da yaşıyorum ama kökenim Samsun deme ihtiyacını nasıl güdüyorsanız sanat eserleri de var oldukları kültürünün izlerini öyle ya da böyle taşırlar. Bu soruya cevap vermek için öncelikle sanat eserini meydana getiren etkenleri değerlendirmek gerekir. İnsanlar neden bir roman, hikâye, bir heykel, resim ya da bir şarkı sözü yazma, yapma ihtiyacı duymuşlardır?

 

İnsanlar sanata da kendilerini ifade edebilmek için ihtiyaç duymuştur. Sanat insanın kendini ifadesi iken, insanın eseri olduğu da kabul edilirken onun doğduğu kültürden farklı olması nasıl beklenebilir? Örneğin İslam dinine inanan insanlar halk hikâyeleri anlatırken bu bir efsane bile olsa içerisine kendi kültürlerinden parçalar serpiştirirler. Hikâyenin içerisine Allah’a ısmarladık, Allah’a emanet, kaderimiz böyleymiş gibi tabirler ister istemez girecektir. Burada islamla yoğrulmuş Türk kültürünü sentezleyebilmemiz mümkündür.

 

Durma riayet etmeyen eserler mevcut mudur Elbette mevcuttur. Ancak bu kişinin almış olduğu kültür kapsamında o eserin ortaya çıktığı gerçeğine değiştiremez. Eğer bir Türk vatandaşı doğduktan 3 ay sonra Almanya’ya göç etmiş ve Almanya’da büyümüş Almanya’nın kültürü ile yetişmiş ise Türk olmasına rağmen bir eser meydana getirdiğinde Alman kültürü ile yorulmuş bir eser meydana getirecektir. Hayatı boyunca yoksul bir insan zenginlikle alakalı bir eser meydana getirmeye kalktığında içinde hayali kavramlardan öteye giden bir zenginlik bulmak mümkün olmayacaktır.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER