Şehirler veya kırsal alanlar arasındaki farklılıklar şöyle sıralanabilir. Öncelikle şehirlerin nüfus oranı fazladır, yayıldığı alan son derece geniştir, geçim ve ticaretinde tarım dışı sektörler ağırlık gösterir, meskenlerin yanında sanat ve spor merkezleri, fabrika, çarşı ve Pazar yeri gibi alanları bulunur. Çevrelerindeki bölgeler sosyal, kültürel ve ekonomik yönden etkilenir. Ayrıca farklı ırk, din, dil ve soylardan da farklılık gösteren insanlar bir arada yaşarlar.
Şehirler veya kırsal alanlar arasındaki farklılıklar böyle sıralanırken, benzer özellikleri arasında da beslenme, korunma, barınma ve diğer temel ihtiyaçlar ile bir araya gelen insanların mesken oluşturarak birlikte yaşamaları, başlangıçta ufak daha sonra büyüyen merkezler haline gelmesi gösterilebilir.
Şehirler veya kırsal alanlar arasındaki farklılıklar aynı zamanda dokularına göre yerleşim şekli de oluştururlar. Burada temel esas toprak verimi, su kaynakları, yer şekilleri, iklim olsa da insanların ekonomik ve kültürel yapıları da etken olmaktadır. Maddeler halinde de netleştirmek gerekirse; Dağınık Yerleşme, Toplu Yerleşme, Çizgisel Yerleşme, Dairesel Yerleşme ve Kıyı Boyu Yerleşme de gereksinimleri ortaya koyan unsurlar arasındadır.
Dağınık Yerleşme: Yağışın bol olduğu yerlerde evlerin birbirinden uzak olduğu yerleşme biçimidir. Karadeniz Bölgesi yerleşimi örnek gösterilebilir.
Toplu Yerleşme: Evlerin birbirlerine yakın olduğu biçimdir. İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri su kaynağı az olduğu için toplu yerleşmeye uygundur.
Çizgisel Yerleşme: Akarsu boylarında kurulan yerleşim yerleridir.
Dairesel Yerleşme: Düz arazi ya da ovada kurulan yerleşme şeklidir.
Kıyı Boyu Yerleşme: Deniz ve göl kıyılarında yapılan yerleşim yerleridir.