Sera etkisi denildiğinde aklınıza ne geliyor?
Güneşten gelen ışınların bir kısmı yeryüzü ve bulutlar sayesinde geri yansıtılır. Atmosfer üzerinde yer alan bazı gazlar ise bu ışınların bir kısmını soğurur. Bu soğurma sayesinde yeryüzünde yer alan deniz ve okyanusların sıcaklıkları belirli bir dengede kalırken donmaları engellenir.
Atmosferde yer alan metan, karbondioksit ve su buharı sayesinde güneş ışınları tutulur. Bu sayede hem su kaynakları hem de Dünya ısınmış olur. Atmosferde oluşan bu duruma ise “sera etkisi” adı verilir. Ormanların yangınlar sebebiyle yok olması ve fosil yakıt kullanımı sonucunda sera gazı ( karbondioksit, su buharı ve metan ) miktarı artarak atmosfere yayılır. Artan bu sera gazlarının etkisiyle küresel ısınma adı verilen ve canlı yaşamını büyük ölçüde tehdit eden olay tetiklenmektedir.
Güneş tarafından gönderilen ışınların %30’u uzaya geri gönderilirken %20’si atmosfer tarafından emilir. Emilen bu güneş ışıklarının neredeyse %50’si kızılötesi ışınlar yardımıyla yeryüzüne tamamen oluşur. Sanayi atıkları, tarım ilaçları kullanımı gibi sebepler hem hava kirliliğine neden olurken sera etkisine de artırarak Dünya’nın aşırı derecede ısınmasına sebep olur.
Peki bu sera etkisinin normal değerlerde olmasının yararları nelerdir ?
- Bu etki sayesinde Dünya üzerinde canlı yaşamı için gerekli olan sıcaklık yeryüzüne ulaşmaktadır.
- Sera gazları adı verilen karbondioksit, metan gazı ve su buharı Dünya’nın üzerinde doğal bir örtü oluşturur.
Küresel ısınmaya da sebep olan sera etkisi ve gazlarının artmasının zararları nelerdir ?
- Bir çok canlı yaşamını buzullar üzerinde sürdü Sera etkisinin artmasıyla oluşan aşırı sıcaklık nedeniyle buzullar erir ve buna bağlı olarak okyanuslar yükselir.
- Okyanusların yükselmesiyle kıyı kesimlerde bulunan toprak miktarı azalır.
- Artan sıcaklık nedeniyle bazı yerlerde su kaynakları azalarak kuraklık ve çölleşme meydana gelir.