Şiddet toplumun medeniyetini ve insafını zedelerken hala şiddet gören ve aile içi şiddet yaşayan öğrenciler vardır. Hiçbir maddi geliri olmayan ve ailesine bağlı eğitim öğretim gören öğrencilerin şiddetle başa çıkmak için yalnız olmadığını söyleyebiliriz.
Aile içi veya okulda görülen şiddet içerikli davranışları ve ithamları uzaklaştırabilecek karşılıksız ve güvenli bir şekilde öğrencilere yardımcı olmak için açılan kurum ve kuruluşlar bulunmakta.
Şiddete uğrayan öğrencilerin yardım alabileceği yerler genelde dernek ve vakıflardan oluşmaktadır.
- İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri
- Türk Eğitim Vakfı
- Hukuk Araştırma Vakfı
- Toplum Gönüllüleri Vakfı
- Türkiye Milli Kültür Vakfı
Yukarı da bulunan maddeler uzun vadede başvurulabilecek yerlerdir. Eğer bulunduğunuz ortamda alelade bir çocuğa şiddet uygulanıyorsa o zaman hızlıca 155 aranmalı.
Eğer bulunduğunuz yer jandarma bölgesi içerisinde ve çevresindeyse 156 numarasını aramalısınız. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu hattı 183 olup seçenekler arasında olmalıdır.
Savcılık ve çocuk mahkemesine başvurulabilir. Siz bu aramalardan birini yaptığınızda polis ifadenin doğruluğunu inceler. Ardından çocuğun ifadesini ve ailesinin ifadesini alarak savcılığa bildirir.
Eğer çocuğun o gün içerisinde aile içi şiddet yaşadığı veya zorlanarak evlendirildiği ya da darp edildiği ve benzeri durumlardan birinde olduğu anlaşılırsa çocuk savcılıktan çıkacak karar ile koruma altına alınır. Hemen sonra sosyal hizmetlere bildirilir. Ve çocuk hukuksal sürecin kararına kadar orada kalır.