Sosyal medyada karşılaşılan bilgilerin güvenirliğini ve değerini belirleyebilecek ölçütler nelerdir?

Sosyal medyada karşılaşılan bilgilerin güvenirliğini ve değerini belirleyebilecek ölçütler nelerdir?

 

İnternetin hayatımızın her alanına nüfuz ettiği şu günlerde sosyal medyada paylaşılan bilgilerin güvenirliği ve kesinliği de tartışma konusu olmuştur. Özellikle birçok sosyal paylaşım platformlarında gün geçmiyor ki yalan haberlerle karşılaşmayalım. Artık insanlar araştırma yapmak yerine önlerine çıkan tüm bilgileri sorgulamadan kabul edebilmekte. Bu da yanlış bilgilenme ve yanlış yönlendirmelere neden olmakta.

 

İnsanların bu kadar hazırcılığa alışması ve internet sitelerinde uzman olmayan kişiler tarafından yayınlanan bilgiler bilgi kirliliğini hat safhaya gelmesine neden olmuştur. Her geçen gün artan bilimsel çalışmalar ve yapılan araştırmalar neticesinde sosyal medya kullanımının birçok kişi tarafından yanlış yapıldığı tespit edilmiştir.

 

Bilgiye bu kadar çabuk ulaşabileceğimiz bir çağda yaşadığımız halde neden doğru bilgi edinemiyoruz? Araştırdığımız bilgilerin güvenirliğine nasıl inanacağız? Bunca bilginin değeri nasıl bilenecek? Gibi birçok soru aklınıza gelebilir. Bu sorulara cevap vermeden önce şunu belirtmek gerekiyor. Sosyal medyada paylaşılan tüm bilgilerin doğru olduğu düşüncenizi öncelikle bir kenara atmalısınız. Eğer sosyal medya üzerinden bilgi edinmek istiyorsanız haber kaynağına, verilen bilginin hangi kaynaktan alındığına, konunun uzmanı tarafından yazılıp yazılmadığına ve paylaşılan bilgilerin resmi veya kurumsal web site kaynaklı olmalarına dikkat etmek gerekiyor. Eğer tüm saydıklarımız doğrultusunda bilgi aldıysanız güvenilir bilgi edinmiş olursunuz. Bunun dışında sorgulamadan ve araştırmadan elde ettiğiniz bilgilerin size hiçbir faydası olmayacağı gibi tahmin edemeyeceğiniz zararları da dokunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir