Türk toplumunda sosyal dayanışma ve yardımlaşma her zaman her dönemde önemli olmuştur. Sizce bunun sebepleri nelerdir?
Türk toplumunun genetik kodlarında yardım etme isteği vardır. Tarih sahnesinde nereye bakarsak bakalım Türklerin yardıma muhtaç olan tüm toplumlara yardım ettiklerini görürüz. Hatta bu yardımları sadece kendi milletinden olanlara değil ırk, dil, din ve mezhep ayrımı gözetmeksizin yaptıkları görülür.
Bunun en yakın örneklerinden biri; ülkelerinde yaşan savaştan kaçan yaklaşık 4 milyon Suriyeliye yapılan yardımlar gösterilebilir. Yüce Türk halkı muazzam bir misafirperverlik örneği göstererek milyonlarca kişiyi bağrına basmıştır. Sadece Suriyeliler mi? Tabii ki hayır. Sınır komşumuzu olan Iraktan da gelen binlerce kişiye de daha önceleri çeşitli yardımlar yapılmıştır. Bununla birlikte ülkenin dört bir tarafında yaşanan açlık ve kuraklı çeken insanlara da başta Türk Kızılayı olmak üzere birçok Sosyal Yardım Vakfı aracılığıyla gıda, ilaç, giyim ve diğer insani yardım malzemeleri ulaştırılmaktadır.
Türk toplumun sosyal dayanışmasının bu kadar çok olmasının nedenlerinde biri de inandıkları İslam dininin, insanlara yardımlaşmayı ve cömertliği tavsiye etmesidir. Bu nedenle gerek kendi topraklarında yaşayan hemşerilerine gerekse diğer dünya ülkelerinde yaşanan sıkıntılara hiçbir zaman kayıtsız kalmamış ve elinden gelen yardımı ve desteği göstermiştir.
Bu yardımlar halen devam etmektedir ve sonsuza kadar da devam edeceğe benziyor. Bunun en büyük nedenlerinde biri de Türk toplumunun özellikle yerleşik düzene geçtiğinde vakıflaşmaya verdiği önem olarak belirtilebilir. Kurulan vakıflar sayesinde zorda kalan hiç kimse mağdur olmamış ve bir şekilde yardım kendilerine ulaştırılmıştır. Yağılan bu yardımlar ve kurulan bu vakıflar sadece insanların ihtiyaçları için değil birçok korunmaya muhtaç hayvanında gerekli desteği almasını kolaylaştırmıştır.
Türk toplumunda ki bu vakıflar ve yapılan yardımların dünyada başka bir ülkede bulmak mümkün değildir. Hatta diğer ülkelerde yaşayan kişiler Türk toplumuna o kadar çok güvenmişlerdir ki; Türklerin bu yardımseverliğini şöyle ifade ederler: “Türkler geldiyse kurtulduk”