Yangın sırasında neler yapmalıyız? Anlatınız.
Gerek dikkatsizlik gerekse farklı sebeplerden aygınlar çıkabilir. Hayatta yaşanabilecek en korkunç ve en kötü kazların başında yangınlar gelmektedir. Hem can kayıpları hem de maddi hasralar yangınlarda çok fazla görülmektedir. Özellikle orman yangınları insanları bilinçsizce yaptıkları hatalar yüzünden çıkmakta ve her yıl binlerce ağaç yok olmaktadır.
Yangınla karşılaştığımız durumlarda yapmamız gereken bazı önemli durular vardır. Bunları şöyle sıralamak gerekirse:
- Yangın sonrasında sakin kalmalı ve panikten uzak durmalıyız. Böylece daha mantıklı düşünmemiz kolaylaşır.
- Yangın sona erdikten sonra çevremizde maddi zarara uğrayarak hayal kırıklığına uğramış kişilere manevi destek olmalı ve onara teselli vermeliyiz.
- Yangın çıktığı anda hemen itfaiyeyi ve diğer acil yardım merkezlerini aramalı ve bu kuruluşların telefonlarını ezbere bilmeliyiz. Örneğin; polis 155, ambulans 112 ve İtfaiye 110 nolu telefonlardır.
- Eğer bir toplama merkezine gidilecekse en kısa süre içinde ve en kısa yoldan o merkeze gidilmelidir.
- Yangın durumunda ailemize ve çevremizdeki diğer inşalara yardım etmeli ve destek olmalıyız.
- İtfaiye ve acil servis çalışanlarına yardım etmeli ve onlara yol göstererek yardımcı olmalıyız.
- Herhangi bir sağlık sorununa karşı kendi durumumuzu sağlık ekiplerine kontrol ettirmeliyiz.
- Tüm bunlarla birlikte yaşanılan kazayı çok fazla dramatize etmemeli, kafamızda kurgulamamalıyız. Bunun yerine yeni planlar yapmaya gayret göstermeliyiz. Ayrıca sonuç olarak hayat devam ediyor ve can sağlığımız her şeyden daha değerlidir. Büyüklerimizin güzel bir sözü var; “cana geleceğine mala gelsin diye” işte bunu düşünerek hayatımıza kaldığımız yerden devam etmeliyiz.