Yaşadığınız şehirde ulaşım sistemleri ile coğrafi koşullar arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
Coğrafi konum ulaşım biçimlerinin meydana gelmesi bakımından oldukça önemli bir etmen olarak kabul edilmektedir. Coğrafi etmenlerin kısmen aşıldığı karayolları noktasında da insanların var olan yeryüzü şekillerine müdahale etmesi sonrasında ideal bir konuma gelmiştir. Karayolları için tüneller açılarak, engebeli arazilerin düzleştirilmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda da sahillerin giderek daha da doldurulması sonrasında yeni yollar erişim olanaklarını ortaya koymak üzere kendini göstermiştir.
Coğrafi konumdan en fazla yararlanan ulaşım biçimi olarak denizyollarını söylemek mümkündür. Denize kıyısı olan bölgelerde gerçekleşen bu ulaşım biçimi, oldukça etkili bir biçimde de gerçekleştirilmesinden ötürü insanlara hizmet etmektedir. Ülkemizin genel olarak Ege ve Marmara bölgeleri içerisinde kullanımda olan deniz ulaşımı, seferleri ile aktif kalmaya devam etmektedir.
Havayollarına bağlı olarak da coğrafi koşulların önemli bir detay içerdiği söylenebilmektedir. Uçakların iniş ve kalkışlarını gerçekleştirdikleri havaalanlarının seçilmesinde arazilerin ne kadar düz olduğuna ve etrafında herhangi bir dağ ya da tepe bulunup bulunmadığına bakılmaktadır. İnsanların hayati bir tehlike içerisine girmemeleri adına bu işlemler gerçekleştirilerek, uygunluk testine tabi tutulacaktır.
Demiryollarına bağlı ulaşım seçenekleri ise genel olarak düz bir arazi üzerine kurulu raylarla gerçekleştirilecektir. Rayların hep aynı düzlemde kalması esas alınarak, böylelikle sağlıklı bir yolculuğun ortaya çıkacağı da söylenebilecektir. Böylelikle de tren seyahatine bağlı ulaşım olanakları da insanların kullanımına sunulabilecek olan bir durumdur.