Yasadiginiz yerde canlılar için tehlikeli olabilecek hangi doğa olayları görülüyor?
Türkiye içerisinde yaşanan doğal afetler 5 farklı biçimde yaşanarak canlıların yaşam ortamları için büyük tehdit oluşturmaktadır. Gerek doğal ortamın bozulması gerekse de jeolojik yapıdan dolayı zaman zaman bu tip durumların yaşanabilmesi söz konusu olmaktadır.
Ülkemiz deprem bölgesinde olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde görülebilmektedir. Deprem ile meydana gelecek olan sarsıntılardan kaynaklı olarak can ve mal kaybı da gözlemlenebilecek olan bir durumdur.
Toprak tabakalarının kütlesel olarak yer değiştirmesine denilen heyelan genelde Doğu Karadeniz Bölgesi içerisinde görülebilmektedir. Eğim, yağış, toprak tabakalarının yapısı ve uzanışı ile beraber deprem sonrasında da heyelan görülebilmektedir.
Erozyon da verimli arazilerde var olan toprakların zaman içerisinde yer değiştirmesi olarak bilinmektedir. Yanlış arazi kullanımı, sağanak yağışlar ve eğimden kaynaklı olarak da ortaya çıkan bir doğa olayıdır.
Sel de doğal ortamların bozulması sonrasında ortaya çıkan ani sel baskınları olarak görülmektedir. Eğim, drenajsız toprak, bitki örtüsünün zayıf olması ve yanlış arazi kullanımından dolayı da ortaya çıkan bir doğal afettir.
Çığ
Ülkemizin genel olarak Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde görülen çığ; karların yüksek noktalarda birikerek bir anda yerleşim noktalarına doğru hareket etmesi olarak adlandırılmaktadır. Daha çok yüksek ve engebeli noktalarda görülebilmektedir.