Yaşantınızda eylemlerinizin bilinçli olması size ve etkileşimde olduğunuz insanlara ne sağlar? Değerlendiriniz.
Yaşantımızda ki eylemlerimiz ve düşünce yapımızı çevremizdeki kişileri olumlu veya olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bu nedenle davranışlarımızı ona göre kontrol altında tutmalı ve atacağımız adımları bilinçli bir şekilde atmalıyız. Örneğin kötü alışkanlıkları olan anne baba bu davranışlarıyla en başta çocukları olmak üzere çevresindeki kişilere kötü örnek olmaktadır.
Ya da sınıftaki arkadaşlarımızla saygı çerçevesinde bir ilişki kurmak hem sınıf ortamında daha fazla sevilmemizi hem de öğretmenlerimiz ve okul yönetimi tarafında takdir edilmemizi sağlar. Böylece kendimize olan öz saygımız ve özgüvenimiz geliştiği gibi örnek davranışlarımızla birçok kişinin doğruya yönelmesini sağlamış oluruz.
Her insan belli bir zekâ kapasitesinde yaratılmıştır. Önemli olan bu zekayı nasıl kullanacağınızdır. Dolayısıyla hem kendinize hem de başkalarına faydalı olacak şekilde kullanabileceğiniz gibi sizi ve çevrenizdekileri zarara da uğratabilirsiniz.
Özetle söylemek gerekirse, her insan kendi yapıp etmelerinde sorumludur. Bu sorumluluk hem ahlaki hem de dini literatürde değerlendirilir. Bu nedenle tüm hareketlerimiz aklın önderliğinde, mantıklı bir düşünce yapısında, genel kabul görmüş ahlak kurallarına uygun bir şekilde biçimlendirmek önce kendimize sonra da çevremizdekilere çok şey katacaktır.